Jak se strojař stane varhaníkem? Takový scénář prostě napíše život sám

22. leden 2017

Horské městečko Vrchlabí sehrálo kdysi důležitou roli při osídlování Krkonoš. Tehdy to byl Bohem zapomenutý kraj. Dnes je město jednou z nejdůležitějších turistických křižovatek u nás, známé jako centrum turistiky a sportu. Říká se, že lidé se tam rodí rovnou s lyžemi na nohou. Ale Vrchlabí je také město s bohatou kulturní historií. Proslulo například nejstarší varhanářskou dílnou na území Čech. Funkčních varhan tam mají i dnes hned několik.

Často na ně hrává Radek Hanuš - ředitel kůru, varhaník děkanského chrámu sv. Vavřince, varhaník v klášterním kostele sv. Augustina a sbormistr chrámového sboru. A také učitel hudby a ředitel vrchlabské ZUŠ Karla Halíře.

A nejen, že na varhany hraje a učí na tento královský nástroj hrát své žáky, ale také se zajímá o historii, konstrukci a stavbu varhanních nástrojů a je autorem projektů na jejich záchranu.

Čtěte také

Ve Vrchlabí se narodil a mohl z něj být horal, lyžař, hajný nebo muzikant. Ke všemu měl předpoklady a všechno ho bavilo. Trochu nečekaně a nejspíš z rozumu se stal strojařem. Ale rozum nakonec musel ustoupit celoživotní lásce k hudbě a královskému nástroji - varhanám.

Po Střední průmyslové škole strojnické studoval obor hra na varhany na Konzervatoři Pardubice, kterou zakončil absolutoriem ve třídě prof. Václava Uhlíře.

Varhany v klášterním kostele sv. Augustina ve Vrchlabí

V roce 2011 dokončil studium oboru Duchovní hudba na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Mohl zůstat ve velkém světě, uplatnění by tam jistě našel. Ale on se vrátil domů a učí děti lásce k hudbě, vede chrámový sbor, jako varhaník objíždí v létě, v zimě i okolní horské vesničky a zachraňuje staré cenné nástroje. Je to trochu jako za časů Zapadlých vlastenců, ale Radek Hanuš to dělá s láskou a rád.

A bylo to cítit i při našem setkání. Romana Pacáková se za ním vydala s mikrofonem do sněhem zasypaného Vrchlabí.

Chvíli si povídali u čaje v příjemně vytopené ředitelně ZUŠ, ale pak nasadili kulichy a vyrazili do vymrzlého klášterního kostela sv. Augustina. Poprvé si tam mohla zblízka prohlédnout a také „osahat“ tamní krásné varhany, Radek Hanuš na ně taky zahrál a mnoho zajímavých věcí pověděl.

Příjemný poslech vám přeje autorka pořadu Romana Pacáková.

autor: jou
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.