Jak sladit lyžaře s trasérem? Ani pro Patrika Hetmera to není jednoduché

1. únor 2018

Lyžař Patrik Hetmer je před paralympiádou ve formě. Na Evropském poháru v Itálii byl se svým trasérem Miroslavem Máčalou druhý v obřím slalomu a dvakrát získal třetí místo v superobřím slalomu. Přípravu Patrika Hetmera a jeho parťáka sledovala řadu měsíců zblízka naše reportérka Lucie Výborná v projektu Olympijský rok. Jejich souhru viděla i na tréninku v Rakousku.

Mezi brankami na svahu se rytmicky pohybuje zrakově postižený lyžař Patrik Hetmer a jeho trasér, spojeni jsou intercomem v helmě, do kterého Mira dává Patrikovi jasné povely. Sžít se mezi brankami tak, aby mohli závodit na světové úrovni, chce hodně tréninku.

Olympijský rok 2018

Jak se trasuje zrakově handicapovaný Patrik? „Musím jet tak, abych mu nerozhýbal bránu, abych ho nijak nerozhodil, takže to objíždím. On pak jede čistý oblouk, takže více na bránu. Musíme dodržet rozestup, abych mu neujel a byl si jistý, že se mu nemůže nic stát,“ vysvětluje Miroslav Máčala.

Sladit se je těžké pro oba. „Trasér se musí otáčet a hlídat si svého závodníka, aby od něj nebyl příliš daleko. Musel trochu změnit své návyky, nemůže mlátit do tyčí,“ vysvětluje Patrik.

A Miro dodává, že nějaké zkušenosti už měl, ale je rád, že ho Patrik Hetmer dostal k lyžování. „Já mu to tímto způsobem vracím,“ říká.

autor: lvb
Spustit audio