Jak slaví sloni narozeniny?

9. duben 2018

V Zoo Praha se pořádně „pařilo“ a Rádio Junior bylo u toho! V Údolí slonů slavil Max, první stoprocentně pražské slůně (tedy narozené i počaté v Zoo Praha), své druhé narozeniny. Chovatelé mu připravili dárek plný vitaminů – z ovoce a zeleniny pro něj vyskládali číslici 2.

Maxmilián (zkráceně Max), narozený 5. dubna 2016, se svým příchodem na svět zapsal do historie pražské zoo. Je totiž vůbec prvním slůnětem, které se v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde také počato. Maxovo matkou je 11letá Janita, která do pražské zoo přicestovala ze Srí Lanky. Otcem slůněte je Mekong, který z pražské zoo koncem roku 2014 odcestoval do Zoo Amsterdam.

Podívejte se na video z oslavy:



Sloni

Sloni jsou nesmírně zajímavá zvířátka, a to nejen kvůli své velikosti. Jejich chobot, který vznikl srůstem a prodloužením horního pysku a nozder, má až 60 000 svalů! Jsou to také velmi společenské bytůstky. Stáda samic s mláďaty vede starší slonice, která předává své zkušenosti mladším generacím. Dospělí samci bývají obvykle samotářští. Na svou velikost se sloni dovedou pohybovat neobyčejně tiše, došlapují vlastně jen na špičky prstů. Slonice bývá těhotná obvykle 21, ale někdy až 24 měsíců a rodí jedno mládě. Bedlivě ho hlídá a brání, později se k péči o slůňata přidají i další členky stáda, babičky, tety a ségry. Novorozeně váží kolem 80 kg a dospívá ve věku kolem 10 let. Sloník Max je tedy zatím ještě malý kluk!

Maxi, Rádio Junior ti přeje všechno nejlepší k narozeninám. Slonům zdar! :-)

autor: Hana Lehečková
Spustit audio