V Africe lidé a ptáci společně hledají med

31. červenec 2016

Je známo, že africký pták zvaný medozvěstka křiklavá (Indicator indicator) dokáže navádět domorodce k úlům divokých včel. Z nové studie provedené v Mozambiku a zveřejněné v časopise Science vyplývá, že sběrači medu naučili medozvěstky reagovat na unikátní signály.

Partnerství je oboustranně výhodné. Domorodci se dostanou k medu, pták k vosku a larvám v plástvích.

Signál, kterým člověk ptáka v Mozambiku přivolá, popisují autoři studie jako hlasitý trylek, po němž následuje zabručení brrr – hm. Úsek, po který pták provází člověka k úlu, bývá třeba i kilometrový.

Lidské vábení

V různých regionech se lidské vábení liší, v Tanzánii například sběrači medu místo bručení pískají na medozvěstky krásnou melodii.

Vědci se snažili ověřit unikátnost volání. Zkoušeli třeba, zda budou ptáci reagovat i na jiné zvuky. Nestalo se.

„Zajímavé je uvažovat o tom, kdo koho si ochočil. Jestli medozvěstka člověka, nebo naopak,“ říká Fatima Cvrčková.

Medozvěstka křiklavá (Indicator indicator)

Připomíná také, že medozvěstka podobně spolupracuje s paviány a zřejmě i s medojedem kapským, což je psovitá šelma.

Náladový pták?

Medozvěstky si podle autorů studie také občas vybírají, kdy budou s člověkem spolupracovat a kdy ne.

„V některých oblastech Afriky se říká, že medozvěstku je třeba odměnit – nechat jí tam nějakou plástev s medem, aby se nemstila,“ říká Fatima Cvrčková.

Špatně krmená medozvěstka údajně dokáže najít cestu i k vosám místo včelám. Jinde se traduje, že když se ptákovi plástve nechají, nasytí se a pak není tak ochotný pomáhat.

Staří přátelé

Podle autorů studie se zřejmě tento druh oboustranně prospěšné spolupráce člověka a ptáka vyvíjí už stovky tisíc let. Je tedy jisté, že jde o staré přátelství.

Blízkosti medozvěstky a člověka si všiml třeba už v roce 1588 portugalský misionář, který ptáka našel, jak uzobává vosk ze svíček v kostele.

Medozvěstka je šplhavec, tedy příbuzný našich datlů, strakapoudů, brhlíků, a dalších, nejde ale o žádné „neviňátko.”

Svá vejce ukládá do cizích hnízd, podobně jako naše kukačka, a když se vylíhnou její mladí, ostrým zobákem zničí vše kolem sebe.

autor: mam
Spustit audio