Jak volí vojáci na zahraničních misích? K urnám někdy jezdí i v ozbrojeném konvoji

20. říjen 2017

Hlasovat o budoucím složení Poslanecké sněmovny můžou i čeští vojáci na zahraničních misích. Jde to ale jen v zemích, kde je zastupitelský úřad Čerské republiky. Kapitán Jakub Šimíček z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci na začátku října odletěl na pozorovatelskou misi OSN do Středoafrické republiky. Tam zastupitelský úřad není. Do Česka by se tak musel k volbám dopravit na vlastní náklady.

Kapitán Jakub Šimíček odletěl začátkem října na misi do Středoafrické republiky jako pozorovatel OSN. Zabalit mu trvalo téměř měsíc.

Během voleb do Poslanecké sněmovny je s ostatními vojáky sice v hlavním městě Středoafrické republiky, volit tam ale nemůže. „Žádný zastupitelský úřad ani zvláštní volební okrsek tam nejde zřídit. Vracet se domů kvůli volbám nebudu,“ dodává.

Sněmovních voleb se tak nezúčastní, zvažuje ale, že půjde příští rok v lednu volit prezidenta. „Pokud se v lednu budu nacházet na dovolené v České republice, tak určitě volit půjdu,“ podotýká Šimíček.

Letenku si ale bude muset uhradit sám. Jednodušší to mají vojáci v místě mise, kde je zastupitelský úřad. Svůj hlas do volební urny tak v Afghánistánu vhodil před sedmi lety i plukovník Karel Navrátil.

V konvoji a se zbraněmi

„My jako vojáci zahraničních operací jsme samozřejmě měli možnost se těchto voleb zúčastnit. Dokonce si pamatuji, že jako Východočech jsem musel volit pro Jihočeský kraj, který byl v té době vylosován pro účastníky voleb mimo území České republiky,“ přibližuje Navrátil.

Karel Navrátil hlasuje v roce 2010 ve volbách do Poslanecké sněmovny

„Bezpečné prostory základen tak směly opouštět pouze konvoje skládající se minimálně ze dvou nebo tří vozidel. V každém museli být minimálně dva vojáci a nejméně jeden z nich u sebe musel mít útočnou pušku. Všichni museli být ozbrojeni krátkou zbraní a museli mít funkční spojení se základnou, kterou opouštěli,“ upřesňuje.

Na misích je teď podle mluvčího Armády České republiky, plukovníka Jana Šulce 400 vojáků. „Dvě třetiny slouží v Afghánistánu. Dále máme ještě zhruba 200 vojáků na zahraničních pracovištích ve strukturách NATO, Evropské unie a na dalších pracovištích. Skutečně je to rozprostření prakticky po celém světě,“ doplňuje Šulc.

Vojáci v současnosti slouží i v Iráku, na Sinaji nebo Balkáně.

autor: Eva Malá
Spustit audio