Jak vypadá fotografický deník? To uvidíte na nové výstavě v Arcidiecézním muzeu v Olomouci

7. prosinec 2016

Olomoucké Arcidiecézní muzeum otevřelo novou výstavu s názvem V tom okamžení. Autor Jan Přivřel si rád pohrává s múzami, a tak soubor třiceti náhodných fotografií seřadil do netradičního deníku. Každý snímek pak doplnil básní.

„Rád bych tady představil třicet krátkých kapitol univerzálního lidského příběhu. Každá ta kapitola tvoří celek – obraz a krátkou báseň, většinou čtyřverší,“ říká kurážně autor Jiří Přivřel u rozvěšených fotografií na starobylých cihlových stěnách arcidiecézního muzea.

Každá z nich je minipříběhem, pro lepší představu jednu fotku vybral: „Například hned tady ta první. Báseň zní: Dolce vita milé děti, život vás vítá, ale letí. Taková absurdita této básně souvisí s obrazem.“

Na fotce se mimo jiné objevuje slogan, že život je hořký. Sám Přivřel přiznává, že k focení ho přivedly jeho ambice literární. Nejen fotografování, ale i dramatická činnost vlastně doplňují namáhavou práci se zdravotně postiženými: „Tomu se teď intenzivně věnuji ve svém současném zaměstnání v denním stacionáři DC90 v Topolanech, kde se s lidmi s postižením věnujeme také divadlu.“

Garant výstavy Jindřich Štreit si Jiřího Přivřela vyhlédl poté, co byl jedním z oceněných ve fotosoutěži, kterou muzeum nedávno vyhlásilo. Jindřich Štreit sice své básně nepíše, jeho fotky ale využilo několik básníků k doplnění či dokreslení pointy. Víc než básničky ale raději hodnotí jako profesionál fotky Jiřího Přivřela.

Fotograf Jindřich Štreit

„Jiří je fotograf, který fotografuje věci, které potkává v životě. Fotí nejen krajinu, ale i architekturu, města. Fotí nejen v České republice, ale také v zahraničí. Prostě tam, kde se ocitne. Je tady například fotografie, která je přímo z Jiříkova, kde jsem spoustu let učil. Je na ní kostel, který jsem také mnohokrát fotografoval, takže je to pro mě takové velice blízké prostředí,“ říká Štreit.

Fotosoutěž muzeum vyhlásilo na počest Jindřicha Štreita, a tak ho prý potěšilo, že se znovu k tématu vrací i při této výstavě. Cyklus V ten okamžik tu bude v Arcidiecézním muzeu k vidění do konce ledna.

autor: bam
Spustit audio