Jak zachránit srnčata před srnosečem?

Zachraňte srnčata před srnosečem, vyzývali letos milovníci přírody – mezi nimi také jednatel prostějovských myslivců Jiří Procházka.

Jiří Procházka je nejen myslivcem, ale také předsedou kynologické komise Českomoravské myslivecké jednoty v Praze. Zvířata má opravdu rád, a proto se je snaží především chránit – jak jinak – hlavně proti lidem a jejich chamtivosti a bezohlednosti.

Aktivně proto jako kynolog vystupuje proti rozvíjejícímu se byznysu se psy, jako myslivec se mimo jiné zapojil do celostátní akce s názvem Zachraň srnče, projdi se! Traviny luk totiž ukrývají především od května do začátku července srnčata a to je pro mláďata kritické, je to totiž také doba sekání a sušení sena.

Senoseč se tak často mění v srnoseč, protože srnky před strojem neutečou, nýbrž zalehnou do trávy a stroj je pak doslova semele. Milovníci přírody se proto rozhodli proti srnoseči alias mrzačení srnčat bojovat.

Že dobří myslivci nejsou jen těmi, kteří zvěř loví, ale hlavně těmi, kteří ji chrání a starají se o ni, uslyšíte také ve Větrníku s kynologem a myslivcem Jiřím Procházkou.

autor: zos
Spustit audio