Jak zimovat fuchsie

1. říjen 2012
Rada pro tento den

Tyto květiny v zimě potřebují světlo a chladno, proto je na zimu umístíme v chladnější chodbě, v zimní zahradě nebo v chladné hale, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí 10 – 12 °C.

Zalévání a umístění

Třetí podmínkou je odpovídající zálivka. V žádném případě nesmíme rostliny přemáčet, zaléváme je tedy jen občas a mírně. V nevytápěných pokojích pak nedáváme fuchsie bezprostředně k oknům, kde mohou být velmi nízké teploty, fuchsiím neprospívá ani průvan. Za slunných dnů můžeme místnost vyvětrat. Chladné sklepy a garáže nejsou sice ideální, ale poslouží lépe než přetopený pokoj.

Při sázení ovocných stromů dáváme pozor na půdní značky

V říjnu vysazujeme ovocné stromky. Orientujeme se podle půdní značky, což je místo na kmínku, které vyznačuje výšku povrchu půdy, ve které stromek rostl ve školce. Většinou jej najdeme těsně pod místem štěpování. Značku je dobré na sazenici vyznačit křídou nebo barvou, aby byla dobře viditelná.

Velkým pomocníkem při výsadbě je rovné úzké prkénko

Prkno položíme přes vyhloubenou jámu, abychom mohli kontrolovat správnou hloubku. Půdní značka musí být v úrovni spodní hrany prkénka. Ve vyhloubené jámě volně rozprostřeme kořeny a prosypeme je několika lopatkami půdní směsi. Pak stromkem mírně potřepeme nahoru a dolů, postupně do jámy přidáváme další výsadbovou směs a sešlapujeme ji a nakonec místo dostatečně prolijeme vodou. Směs sešlapujeme od okrajů jámy ke středu a stále kontrolujeme půdní značku, aby se stromek nedostal příliš hluboko. Značka po vysazení musí být nepatrně pod povrchem, protože půda se ještě trochu slehne. Doporučuji také kolem jámy vytvořit prstenec zeminy, který pomůže zadržovat vodu.

Celý text najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio