Jako když se říznete do jazyka. Tělo se umí léčit samo, potřebujeme jen víc poznání, říká Michal Zahradníček

14. únor 2018

Psal se rok 1998 a Thompsonovu týmu v Americe se poprvé podařilo izolovat lidské buňky. Jen o pět let později vznikla v Británii první banka kmenových buněk na světě. A dnes? „Bylo by fantastické, kdybychom nemuseli brát léky a mohli léčit lidský organismus jen s využitím tkání, buněk a genů,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Michal Zahradníček.

Z nadšených slov Michala Zahradníčka to možná není zcela zřejmé. I proto je třeba zdůraznit: on sám není lékař ani vědec, ale podnikatel. Ještě předtím, než založil Národní centrum tkání a buněk v Brně, byly jeho hlavní doménou informační technologie. A jak zdůrazňuje, IT a medicína toho mají společného víc, než by se mohlo zdát.

„Přístup k inovacím a vynálezům mám zřejmě zakódovaný přímo v DNA. Navíc v okamžiku, kdy se podařilo přečíst genom, se lidský organismus stal technologií. A technologie jako technologie, to už není nic složitého,“ říká, byť s určitou mírou nadsázky. „Umíme-li přečíst základní lidské procesy, umíme s nimi i pracovat,“ dodává.


V okamžiku, kdy se podařilo přečíst genom, se lidský organismus stal technologií. A technologie jako technologie, to už není nic složitého.MICHAL ZAHRADNÍČEK

Tělo se umí léčit samo

Jak vlastně takzvaná regenerativní medicína a buněčná terapie fungují? Stejně jako u jiných složitých otázek, i tady poslouží jeden příklad lépe než sebekomplexnější odborné vysvětlení.

„Představte si, že se říznete na ruce. Samozřejmě vám zůstane jizva. Pokud se ale říznete do jazyka, žádnou jizvu mít nebudete. Jak to? Součástí lidského organismu jsou regenerativní procesy, které do jisté míry chápeme a umíme jim pomoct. Chce to ale ještě o něco víc poznání,“ říká Michal Zahradníček.

Inovace jako nástroj udržitelného rozvoje

On sám se dnes pohybuje na rozhraní altruismu a byznysu. „Když na této cestě můžete něčemu pomoct a být užitečný, dává to pak obrovský smysl,“ shrnuje.

„Můj guru v oblasti byznysu mi kdysi řekl, že jediným legitimním nárokem na zisk jsou inovace. Časem jsem pochopil, že inovace jsou také jediným nástrojem udržitelného rozvoje. Chcete-li se vyhnout nesmyslnému hromadění majetku, dospějete právě k tomuto,“ vysvětluje Michal Zahradníček.

autor: als
Spustit audio