Jako první v Česku nasazují Hranice na všech linkách MHD ekologické elektrobusy

20. říjen 2017

Ulicemi Hranic na Přerovsku přestávají jezdit naftové autobusy. Město je vyměnilo za ekologické elektrobusy. I když na řadě míst už takové vozy jezdí, Hranice jsou vůbec prvním městem v Česku, kde hromadná doprava přešla na elektropohon kompletně. Obnova vozového parku se podle provozovatele cen jízdenek nijak nedotkne.

Řidič Mirek sedí za volantem nového elektrobusu. Nastartoval, ale není nic slyšet. „Jen kontrolka ‚ready‘ ukazuje, že je vůz nastartovaný,“ říká pan Mirek. Jednou z výhod nových elektrobusů je právě tichý provoz.

„Pro řidiče to bude taky příjemné prostředí. Je tady nový obslužný terminál pro cestující. Myslím, že je to krok kupředu,“ komentuje. Po pravé straně má řidič dotykovou obrazovku: „Slouží k placení a výdeji lístků. Počítá se s tím, že bude možnost platit i kartou.“

Nové vozy jsou nízkopodlažní. To vítá i pan Zdeněk, který chodí o holi. „Je to výborné, je to moderní,“ konstatuje. „Bude to pro nás určitě jednodušší,“ souhlasí paní Sandra, která do autobusu nastoupila s kočárkem. Všechny autobusy jsou také nově vybavené wifi připojením. „To zase ocení náš starší syn,“ dodává.

Motory původních autobusů představovaly pro město velkou ekologickou zátěž. Ročně produkovaly až 200 tisíc tun škodlivého oxidu uhličitého. „Kompletní elektrifikace MHD v Hranicích, to je součást boje za lepší životní prostředí u nás. Máme totiž problémy s polétavým prachem a nové elektrobusy mají nulové emise, takže se našim občanům bude lépe dýchat. Dalším přínosem pro životní prostředí bude to, že ubude hluk,“ uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Nové elektrobusy budou od listopadu jezdit na všech devíti městských linkách.

autor: kra
Spustit audio