Jaký máme zvuk

24. srpen 2012
Třetí dimenze

Digitalizace médií přinesla také novou práci se zvukem. Srovnáváme současný stav s předchozí analogovou érou.

Československé rozhlasové vysílání patřilo k nejstarším v Evropě. 18. května 1923 začal vysílat předchůdce dnešního Českého rozhlasu, společnost Radiojournal. Uplynulé století bylo sice dobou rozvoje technologií, ale k neméně dramatickým změnám dochází i v novém tisíciletí. Dnešní reprízu Třetí dimenze proto věnujeme záznamu a přenosu zvuku v časech analogových a v digitální současnosti.

Elektronkový zvuk je paradoxně v digitální éře znovu vysoce ceněn.

Jak se v uplynulých letech změnila rozhlasová technologie? Co přinese bližší budoucnost, jak rozhlasovým profesionálům, tak především našim věrným posluchačům? Co umožňuje současná technika při realizaci přímých přenosů?

Na otázky Jana Burdy odpovídá Ing. Pavel Balíček, vedoucí Útvaru distribuce signálu ČRo. Přes propast času na archivních snímcích uslyšíme mistra zvuku Karla Koníčka, přímého účastníka začátků vysílání z kbelského stanu a technika prvního rozhlasového přenosu v Evropě.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 20. srpna do 24. srpna:

Pondělí: hrátky s historií
Úterý: panelové otazníky
Středa: dlouhé dny druhé republiky
Čtvrtek: Češi v cizině
Pátek: jaký máme zvuk

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.