Jan Bednář: Pokračuje vyšetřování teroristického útoku v Manchesteru

29. květen 2017

Britské úřady v pondělí odvolaly nejvyšší stupeň ohrožení, který byl vyhlášen minulý týden, protože podle názoru příslušných služeb již nehrozí bezprostředně další teroristický útok.

Na pětibodové škále tak teroristické nebezpečí ustoupilo z pátého na čtvrté místo, což je ještě stále vysoký stupeň ohrožení, ale již to neznamená maximální možné napětí.

V praxi to znamená, že do pondělní půlnoci se stáhnou příslušníci britské armády ze svých pozic v ulicích britských měst, kde sloužili hlavně jako výpomoc policejním složkám. Ozbrojenci už tedy nebudou tak na očích veřejnosti.

Vyšetřování sebevražedného pumového útoku, který spáchal před týdnem Salman Abedi v Manchesteru, však pokračuje a podle vyjádření ministerstva vnitra je mu věnována nadále velká pozornost. Na vyšetřování všech okolností útoku, jeho přípravě a případné účasti spolupachatelů, se podílí tisíc lidí, policistů a dalších odborníků z této profese.

Příslušníci britské armády se stáhnou ze svých pozic v ulicích britských měst

MI5 prověří své postupy

Britská policie v souvislosti s tímto atentátem zadržela dohromady již 16 lidí, z toho dva pak byli propuštěni bez obvinění, což byla údajně jedna žena a jeden 16letý mladík. K poslednímu zatčení podezřelé osoby z účasti na terorismu došlo ještě v pondělí časně ráno. Zbylých 14 osob policie nadále vyšetřuje a zjevně získává z jejich výslechů cenné informace.

Britská tajná zpravodajská služba MI5 oznámila, že zahajuje vlastní vnitřní šetření, které má vysvětlit, proč sebevražedný atentátník Abedi těsně před svým činem unikl její pozornosti. Byl prý již dříve veden na seznamu lidí, které představují potenciální ohrožení a zpravodajská služba v minulosti obržela celkem tři upozornění ze strany veřejnosti, že tento muž zaujímá extrémistické názory.

Pondělní teroristický  útok v Manchesteru si vyžádal už 22 obětí na lidských životech a dalších 64 lidí zůstává po útoku vážně zraněných

Britská ministryně vnitra Ruddová nechtěla vnitřní šetření tajných služeb komentovat, ale poznamenala, že služba MI5 musí prověřit své postupy, protože míra ohrožení se neustále mění a je zapotřebí, aby tyto služby skutečně chránili občanskou veřejnost a podnikly vše, co je zapotřebí k ochraně a bezpečnosti lidských životů.

Podle jejích slov si ani britská vláda dosud neuvědomovala, jak velké bylo nebezpečí podobných teroristických útoků a úřady na tuto situaci musí reagovat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio