Jan Fingerland: Čínští ženiši na námluvách v Česku

21. červenec 2017

Ještě nedávno se zdálo, že nejtěžší zkouškou naší odolnosti vůči svodům velmocí bude Rusko. Tuto roli teď převzala Čína, a její magnetismus, jak se zdá, je pro stále větší počet politiků neodolatelný.

Cesta několika poslanců do Čínské lidové republiky, která má začít v pátek večer, je zatím poslední kapitolou v podivuhodném příběhu českého podvolování se čínskému vábení. Řadu detailů o zmíněném výletu přinesli kolegové z Radiožurnálu.

Doprovázet je bude, což je samo o sobě zvláštní, bývalý kancléř sněmovny Petr Kynštetr, muž, který měl - a evidentně ještě pořád má - velký vliv. Neméně pozoruhodná je skutečnost, že cestu až na diety platí čínská strana.

Naopak české ministerstvo zahraničí se snaží držet od celé akce co největší odstup. Jistě, je to výlet poslanecký, který už v červnu řádně schválil organizační výbor sněmovny - tak jako řadu jiných, užitečných, zbytečných i škodlivých poslaneckých cest.

Poznávat Čínu

Prezident Miloš Zeman přijal v Praze delegaci Čínské lidové republiky vedenou členem politbyra Komunistické strany Číny Liou Jün-šanem

Sami účastníci vysvětlují smysl své cesty například tím, že si budou vyměňovat zkušenosti s parlamentní prací – snad tím neměli na mysli Všečínské shromáždění lidových zástupců, které se k pilné práci schází jednou ročně. Jiná členka delegace chce zas více vědět o podpoře tibetské kultury, čeští parlamentáři se totiž budou pohybovat i v oblasti historického Velkého Tibetu.

Pět účastníků pochází z ČSSD, ODS, ANO, KSČM a Úsvitu. Dvě poslankyně za KDU-ČSL a TOP 09 cestu odřekly poté, co v čínském vězení zemřel známý disident Liou Siao-po, ať už to byl skutečný důvod, nebo vítaná záminka zbavit se cejchu, který by si svou účastí vypálily na čelo. Ostatním poslancům toto znamení asi nevadí.

A mají pravdu. Poslanecká cesta je jen jedním kamínkem velké mozaiky. Do celého obrázku by patřila úzká spolupráce prezidenta Zemana s konkrétní českou podnikatelskou skupinou, která má v Číně vlastní zájmy. Zrovna tak jako Zemanova obhajoba nedráždění čínského draka v zájmu co největších čínských investic.

Mlčeti zlato

Přitom objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem od návštěvy čínského prezidenta vloni v březnu dokonce mírně poklesl. Řada z těchto peněz nejsou investice do rozvoje, ale spíše odkupování existujících a prosperujících firem.

Zemřel čínský básník, disident a nositel Nobelovy ceny Liou Siao-po

O tom, že se podstatná část těchto transakcí děje prostřednictvím firmy, která je možná spojená s čínskou vojenskou rozvědkou, ani nemluvě. Řada státem placených expertů, včetně náměstků ministra nebo zástupců Hospodářské komory, se pro média o podobě, významu a objemu čínských investic raději nechce vyjadřovat.

Přesto se zejména prezidentovi zatím dařilo vytvářet dojem, že Česko na dobré vůli Pekingu životně závisí a že si dokonce ani nemůže dovolit debatu o ceně za tyto investice. To čtyři nejvyšší ústavní činitele dovedlo až k loňské ponižující omluvě za přijetí Dalajlámy na českém ministerstvu kultury.

Čínská politická medicína

Úspěšný export pekingského vidění světa se projevil i během návštěvy čínského prezidenta, kdy se i česká policie zapojila do zavádění čínských poměrů v pražských ulicích. Zvláštním případem je čínská medicína, v dubnovém hlasování pro zavedení takové – státem posvěcené – odbornosti, hlasovala drtivá většina poslanců, navzdory nesouhlasu České lékařské komory. I v tomto případě stanovisko autoritativní a odborné instituce podlehlo čínskému kouzlu, pokud ne nátlaku.

Logo

Je zbytečné vinit Čínskou lidovou republiku, o tom, jak tamní systém funguje, přece všichni vědí a my jsme pořád ještě suverénní stát. Hlavním problémem je slabost českých institucí, nevyjasněnost našich priorit a hodnot, a v neposlední řadě úspěšná snaha o roztříštění zahraniční politiky.

Tu má podle ústavy vykonávat vláda, ale zmocnili se jí i jiní hráči, včetně soukromých. Ve světle těchto skutečností se zdá, že momentálně je naší největší ochranou nahodilá skutečnost, že Čína od nás leží šest tisíc kilometrů.

Spustit audio