Jan Fingerland: Egypt od A k Z a zase zpět

15. srpen 2014

Egypťané si připomněli jeden z nejvýznamnějších dní své novodobé historie, ale žádné oficiální ceremonie se k němu nevážou. A ti, kdo si ho připomínat chtějí, jsou předmětem zájmu policie.

Řeč je o násilném zásahu, kterým právě před rokem vyvrcholil konflikt mezi dvěma částmi egyptské společnosti. Egypt se tehdy ocitl na křižovatce a po loňském 14. srpnu, kdy o život přišly nejméně stovky lidí, zůstal mezi dvěma tábory ještě hlubší příkop než kdykoli před tím.

Loňská tragédie se neodehrála z čista jasna. Po celé měsíce se vyhrocovalo napětí mezi vládou v rukou Muslimského bratrstva a tou částí společnosti, která se bratrstva obávala. Bála se toho, že demokratickým zvolením islamistů a islamistického prezidenta Mursího zároveň skončil experiment s demokracií, nebo dokonce že jejich zemi islamisté vlečou k rozvratu.

Počátkem loňského července armáda prezidenta Mursího sesadila a postupně uvěznila celé vedení Muslimského bratrstva. Jeho příznivci se však nechtěli vzdát a obsadili dvě místa v Káhiře, náměstí An Nahdá a mešitu Rabáa al-Adavíja s přilehlým prostorem. Na obou místech byli nejen muži, ale i ženy a děti, snad jako pojistka proti zásahu policie.

Čtěte také

Po několika týdnech se staronoví vládcové Egypta rozhodli tento stav ukončit a oba protestní tábory násilně vyklidili. Podle různých údajů při tom zemřelo od 600 set do 2600 lidí. Nejčastěji se mluví o zhruba 1000 obětech, a pravděpodobně jde o největší počet zabitých demonstrantů během jediného dne.

Egyptská armáda a policie tvrdí, že se její příslušníci střetli s tvrdým odporem a že demonstranti byli ozbrojeni střelnými zbraněmi. Organizace Human Rights Watch před několika dny přišla s tvrzením, že bezpečnostní síly masakr spáchaly zcela záměrně, a dokládá to v téměř 200stránkové zprávě na základě výpovědi řady lidí, kteří zásah přežili.

Počátkem loňského července egyptská armáda sesadila prezidenta Mursího (na snímku) a postupně uvěznila celé vedení Muslimského bratrstva. Archivní foto

Policisté prý nedali demonstrantům čas na to, aby z náměstí odešli. Je ovšem otázka, zda by lidé výzvy uposlechli – někteří islamisté dávali najevo odhodlání vytrvat za každou cenu. Egyptské úřady nyní šéfovi Human Right Watch znemožnily vstup do Egypta a závěry zprávy odmítají.

O samotném zásahu se v Egyptě nedebatuje, protože společnost zůstává rozdělená – podle jedněch šlo o zločin, který svým rozsahem převyšuje události na pekingském náměstí Nebeského klidu. Podle druhých byla tisícovka mrtvých nevyhnutelnou daní za obnovu klidu a za zabezpečení Egypta proti islamismu a žádná lítost nad mrtvými se v těchto kruzích nevyjadřuje.

Čtěte také

Převzetím moci armádou se možná vyřešilo nebezpečí sklouzávání Egypta k chaosu. Zároveň se tím ovšem nevyřešil žádný z těch problémů, které přivedly lidi do ulic v únoru 2011, kdy byl donucen odstoupit Husní Mubárak. Naopak, chuť dělat reformy se snížila a pryč jsou i naděje na to, že řešením bude demokracie. Místo ní je v Egyptě nový druh policejního státu.

Při pohledu na současné dění v sousední Libyi se ovšem není co divit. Ve středu tripolský parlament schválil žádost o zahraniční pomoc, která by pomohla vyprostit zemi ze zničujícího střetu ozbrojených milicí. Tento problém musí ovšem vyřešit především samotní Libyjci. Oproti Egyptu ovšem v Libyi není žádná silná národní armáda, která by převzala moc – byť i za cenu nespravedlností a omezení svobod.

Organizace Human Rights Watch tvrdí, že egyptské bezpečnostní síly loňský masakr Muslimského bratrstva spáchaly zcela záměrně. Archivní foto

Egypt svůj lék proti chaosu našel právě před rokem, při zmíněném masakru. Ani v Egyptě nemohou doufat, že tato medicína bude účinkovat navždy. Miliony příznivců Muslimského bratrstva dále žijí své životy a vzpomínka na masakry na káhirských náměstích bude posilovat jejich odhodlání odčinit loňská příkoří. Příkladem mohou být tyto výroční dny – při srážkách s policií zemřelo ve čtvrtek pět lidí a v pátek nejméně další tři.

Spustit audio