Jan Fingerland: Stáhne Trumpa ke dnu Kushner?

29. květen 2017

Pokud by někdo sepsal do politického thrilleru události vážící se ke zvolení a počátku vládnutí Donalda Trumpa, literární kritici by ho strhali za nevěrohodnost. Některé věci se mohou jen stát.

Nejšťavnatější částí jsou vazby mezi Trumpovým okolím a ruským státem. Oko vyšetřovatelů i médií se nyní upřelo na Jareda Kushnera. Po pádech lidí, jako byl poradce Flynn, nebo odvolání ředitele FBI Comeyho je to o další úroveň vyšší hra.

Kushner je totiž jeden z nejbližších prezidentových spolupracovníků a především je členem jeho vlastní rodiny. Trump na něj evidentně hodně dá a opakovaně se proslýchalo, že on nebo jeho žena Ivanka zapůsobili na prezidenta spíše pozitivně. Trump navíc bere rodinné věci velmi vážně a to jen zvyšuje teplotu už tak rozžhavené situace.

Jared Kushner a Ivanka Trumpová

Ruská spojka

Jádrem právě probíhajícího dějství americké rodinně-politické ságy je informace, že Jared Kushner se v době po Trumpově zvolení, ale ještě před převzetím funkce, snažil ustavit jakési tajné komunikační spojení s Ruskem. Tvrdí to alespoň deník Washington Post. Podle listu byl sám ruský velvyslanec Kisljak návrhem překvapen.

Celá věc je o to překvapivější v tom, že v zájmu utajení se měly obě strany setkávat v zařízeních provozovaných Ruskou federací a tak uniknout pozornosti amerických orgánů. Nyní se o tuto Kushnerovu iniciativu zajímá FBI v rámci vyšetřování ruských stop v amerických volbách. Neznamená to, že by se Kushner dopustil kriminálního činu, ale přesto jsou jeho ruské plány přinejmenším kuriózní.

Například není zřejmé, proč právě Rusko bylo tak důležitým partnerem pro rodící se Trumpovu administrativu, stejně jako skutečnost, že měla celá věc zůstat stranou pozornosti amerických úřadů.

Logo

Na celé záležitosti je několik dalších pozoruhodných momentů. Například podivná naivita Jareda Kushnera. Je mu sice teprve šestatřicet, ale přece jen už se osvědčil jako úspěšný byznysmen a mediálně zdatný hráč. Trump i proto Kushnerovi svěřil důležité části americké zahraniční politiky, jako jsou vztahy s Čínou nebo islámským světem.

Vrozená skepse

Neméně pozoruhodná je potřeba Trumpova okolí držet se stranou zavedených amerických institucí a kanálů. Je to pokus něco závažného tajit, nebo jen zažitá nedůvěra? Touto skepsí netrpí jen Trump, ale i rodina Kushnerů.

Jared si své podnikatelské ostruhy vysloužil poté, co musel ještě coby třiadvacetiletý student neplánovaně převzít aktivity svého otce. Ten šel totiž na dva roky do vězení za finanční a jiné podobné přečiny, ale jak se u Kushnerů soudí, nespravedlivě a na základě úkladů, kterým americké orgány napomáhaly.

Ironií situace je, že věc by byla znepokojivá, i kdyby měli pravdu lidé kolem Trumpa – tedy pokud by čelili systematickému úkladům nejen od médií, ale i od FBI nebo tajných služeb.

Palácové boje

Kushnerův případ má ještě jednu rovinu – prezidentovo okolí zažívá už mnoho měsíců vzájemné boje několika skupin, mimo jiné jde o střet představitele „alternativní pravice“ Stevena Bannona a právě Jareda Kushnera. Tato křídla se nyní údajně chystají spojit v boji proti vnějšímu tlaku, ale také je možné, že Bannon, který Kushnera nemá rád, využije situace k posílení svých pozic.

Logo

Samotný Kushner se sice dopouštěl nepochopitelných chyb, ale určitě svou situaci zvládne lépe než Flynn, který utajováním dokumentů jen zvýšil podezření vůči své osobě. Prezidentův poradce a zeť už dal vědět, že bude vypovídat při jakémkoli vyšetřování, jak prý nabídl už dávno.

Vyšetřování FBI však nemusí být jediné. Předseda senátní komise pro soudní záležitosti, republikán Chuck Grassley by prý rád věděl více o spojeních Kushnerových firem s některými čínskými partnery.

Přesto se zdá, že případný Kushnerův odchod a ponechání Trumpa sobě samotnému, nebo lidem, jako je Bannon, by vlastně v posledku bylo ještě horší zprávou pro Ameriku i pro svět.

Spustit audio