Jan Fingerland: Trest skoro vtipný anebo Příběh tří prezidentů v Egyptě

21. duben 2015

Zní to skoro směšně – bývalý egyptský prezident byl odsouzen za to, co současný prezident běžně dělá. Dostal totiž vysoký trest za smrt lidí při potírání opozičních demonstrací.

Jak se ukazuje, nejen dějiny, ale i rozsudky často píší vítězové. A tak zatímco Mursí dostal 20letý trest, jeho nástupce, prezident Sísí, i nadále opírá svou legitimitu o svou zásluhu na obnovení stability.

I za tu cenu, že při demonstracích současné opozice umírají lidé – a teď už vlastně ani ne, protože demonstrace už jsou přísně zakázány.

O tom, že na začátku egyptské revoluce svržený a později uvězněný a odsouzený prezident Mubárak už je dávno na svobodě, ani nemluvě.

Muhammad Mursí byl v úterý soudem v Káhiře odsouzen za podněcování k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012.

Čtěte také

Mursí prý nese spoluvinu nikoli jen za nasazení bezpečnostních orgánů, ale také za to, že on a jeho spolupracovníci poslali proti odpůrcům islamistické vlády členy Muslimského bratrstva.

Při následných střetech zahynulo deset lidí. Spolu s Mursím dostalo podobný trest dalších 12 členů vedení nyní již opět zakázaného Muslimského bratrstva.

Muhammad Mursí v roce 2012 na náměstí Tahrír (archivní snímek)

Vynesení rozsudku přenášela státní televize, přičemž obžalovaní dávali najevo pohrdání soudem a odhodlání vytrvat v odporu.

Mursího syn Usáma dokonce uvedl, že jeho otec i nadále počítá s návratem do politiky. Mursímu je ovšem 63, a pokud by si odseděl celý trest, vyšel by ven jako 83letý.

Jde přitom o teprve první z řady rozsudků, kterým bude čelit. Obžaloba ho viní mimo jiné ze špionáže ve prospěch Kataru, spiknutí s palestinským Hamásem a libanonským Hizballáhem za účelem destabilizace země či z organizace hromadného útěku z vězení v roce 2011, při kterém zahynuli tamní strážci.

Ve všech těchto případech by ještě mohl dostat trest smrti – například v pondělí jiný soud potvrdil rozsudky smrti nad asi dvacítkou členů Muslimského bratrstva, a to za útok na policejní stanici, při kterém zahynul jeden policista.

Čtěte také

V případě Mursího se však zřejmě státní moc bude zdráhat vynést trest absolutní.

Mohlo by to totiž vést k velmi silné reakci té části veřejnosti, která i nadále zůstává Muslimskému bratrstvu věrná a je ochotná se nechat při střetech třeba i zabít.

Na druhou stranu vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí k trestu smrti odsouzen byl.

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí ještě stále nevyhrál svůj boj proti islamistům, v němž zápasí o přežití své země i sebe sama

Jedním z paradoxů současné situace je, že Mursí byl v roce 2012 vlastně historicky vůbec prvním egyptským vládcem, který byl doopravdy zvolen.

Řada z těch, kteří pro něj tehdy hlasovali, to dnes označují za chybu, protože Mursí byl demokraticky zvolen, ale demokraticky nevládl a vedl zemi k nebezpečnému střetu.

Tak došlo v červenci 2013 k dalšímu převratu, který provedla armáda, ovšem se souhlasem velké části společnosti. K moci se dostal současný prezident, tehdy ještě generál Abdal Fattáh Sísí.

Při zavádění nových – či staronových – pořádků dělal a dělá mnohé z toho, za co dostal Muhammad Mursí vysoký trest.

V mentálním nastavení Muslimského bratrstva je však i trest smrti dobrá věc – vše se poměřuje věčností, ideály mučednictví a také jiným vnímáním času.

Bratrstvo na svou šanci čekalo v ilegalitě nejméně dvě generace, a klidně další dvě generace počká.

Za poslední dva roky byly zatčeny tisíce aktivistů Bratrstva a stovky z nich odsouzeny k smrti, i když rozsudky často nebudou vykonány. Ve vězení je vlastně kompletní vedení.

Ovšem jak uvedl z tureckého exilu jeden z představitelů Muslimského bratrstva, otěže už stejně převzala mladší generace. A ta je prý mnohem revolučněji naladěna než její uvěznění otcové.

Spustit audio