Jan Fingerland: Trump hledí na Etnu aneb G7 jedná na Sicílii

26. květen 2017

Jednání skupiny G7 se odehrává na dohled od největší evropské sopky. Je to vlastně dosti výmluvný symbol neklidného setkání v neklidné době.

Skupina G7 zahrnuje jen sedm zemí, ale zhruba polovinu globálního ekonomického výkonu. Rozhodnutí jednotlivých členů jsou dosti podstatná, a neméně významné jsou i případné neshody, které se mezi Spojenými státy, Kanadou, Velkou Británií, Německem, Itálií, Francií a Japonskem mohou odehrát.

Dvoudenní jednání v italské Taormině je nepochybně poznamenáno účastí několika nováčků. Například britské premiérky Theresy Mayové, která by se za jiných okolností kvůli brexitu a nedávnému teroristickému útoku stala hlavním objektem pozornosti. Také francouzský prezident Macron si na svou úlohu teprve zvyká a nováčkem je i hostitel, premiér Paolo Gentiloni, který nikoli náhodou vybral jihoitalské dějiště, aby upozornil na otázky migrace.

Summit G7 v italské Taormině

Neortodoxní Trump

Tentokrát je ale hlavním aktérem Donald Trump. Dvěma velkými tématy letošního jednání G7 jsou klimatická změna a budoucnost mezinárodního obchodu. Trump zatím odmítal dosavadní „ortodoxii“ v obou otázkách. Už během kampaně opakovaně označil hypotézu o globálním oteplování za fikci. Teď se čeká, zda svá stanoviska zmírní, podobně jak se to stalo i v otázkách Blízkého východu.

Ve hře je především takzvaná Pařížská dohoda, která má vést ke snížení produkce oxidu uhličitého. Tu Spojené státy podepsaly v roce 2015 ještě za Baracka Obamy, ale Trump ji považuje za jeden ze zdrojů potíží amerického průmyslu – tedy toho tradičního. Zajímavé je, že v tomto směru se zatím nejvíce spoléhalo na vliv jeho dcery Ivanky.

Summit G7 v italské Taormině

Mnohem bezprostřednější vliv na světové dění bude mít ale druhé zmíněné téma, totiž otázky svobodného obchodu. Trump vnesl do debaty dosud nevídaně silný tón protekcionismu, a to právě v zájmu ochrany amerického průmyslu – opět spíše onoho tradičního, než high-tech odvětví, které v Americe vzkvétá a naopak těží z globálního obchodu.

Trump zastavil další postup v otázce prohlubování svobodné výměny s Mexikem a Kanadou a v ohrožení jsou i transatlantická jednání. Americký prezident už se postaral o rozruch, když údajně prohlásil, že Německo se chová problematicky, když do Spojených států exportuje tolik automobilů a je třeba to zastavit. Poradce pro hospodářské otázky Gary Cohn později vyznění této věty korigoval, ale ochrana pracovních míst zůstává Trumpovou mantrou, pokud ne hlavním cílem.

Nejen obchod

Během následujících hodin se také ukáže, jak úspěšní budou další účastníci v prosazování svých priorit. Jednání v Taormině se účastní také zástupci Evropské unie. Předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk přijel s tím, že je třeba udržet konsenzus ve věci protiruských sankcí. I zde došlo k nejasnostem ohledně amerických záměrů. Zatímco ministr zahraničí Tillerson mluvil o tom, že sankce zůstávají aktivní, dokud nebudou naplněny dohody z Minsku, zmíněný prezidentský poradce Cohn naznačoval možnou změnu.

Donald Trump na summitu G7 v italské Taormině

Důležitým tématem by měla být rostoucí nebezpečnost světa, včetně hrozby, kterou představuje Severní Korea. Toto téma chtělo dostat na pořad jednání Japonsko, také přední člen skupiny G7. Samotný Trump se vyjádřil v tom smyslu, že problém jaderné a raketové hrozby KLDR hodlá vyřešit, ale zatím není zřejmé, jakým způsobem.

Z jednání v Taormině nemusejí vzejít žádná velká rozhodnutí. Nejpodstatnější jsou neformální debaty této vlastně také velmi neformální skupiny – včetně navázání osobních vztahů, které se mohou hodit pro příští komunikaci. Zatím se zdálo, že Trump, snad neúmyslně, svými výroky nestabilitu a nejistotu spíše zvyšuje. Možná pohled na Etnu jeho způsob uvažování přece jen pozmění.

Spustit audio