Jan Fingerland: Všichni proti Kurdům, Kurdové proti všem

22. září 2017

Už za pár hodin mohou miliony iráckých Kurdů jediným pohybem ruky změnit dějiny svého národa a vlastně celého Blízkého východu. V pondělním referendu se mohou vyslovit pro nezávislost kurdské části Iráku, relativně bohaté a strategicky položené oblasti na hranicích několika velmocí.

Více než 20 milionů Kurdů je rozptýleno mezi několik států, zejména Turecko, Irák, Írán a Sýrii. Iráčtí Kurdové na tom byli dlouho nejhůře, zejména za vlády Saddáma Husajna. Během jeho éry irácká armáda použila proti Kurdům smrtící plyn.

Cesta vzhůru

Už celou generaci však díky dvěma porážkám tohoto diktátora dosáhli iráčtí Kurdové takřka úplné nezávislosti, mají de facto vlastní vládu, armádu, dokonce i zahraniční politiku. Teď by ale chtěli víc a v pondělí si mohou voliči říci o úplnou nezávislost, nebo přinejmenším její vyhlášení. Jejich vztahy s Irákem prý nejsou tak dobré, aby jim stálo za to zůstat ve svazku s arabskou částí země.

V pondělním referendu se mohou Kurdové vyslovit pro nezávislost kurdské části Iráku

A iráčtí Kurdové mají řadu předpokladů, aby se jim to mohlo povést. V Kurdistánu se těží ropa, regionem protéká řeka Tigris, irácký Kurdistán se dokáže bránit a na jeho území je ve srovnání s Irákem nebo Sýrií velmi bezpečno. Dokonce se dá hovořit o určitém stupni demokracie a na regionální poměry i nevídané rovnosti mezi ženami a muži.

Potíž je, že proti zřízení kurdského státu jsou skoro všichni důležití hráči. Jejich postoj je logický. Jakmile se osamostatní Kurdové v Iráku, o něco podobného se budou pokoušet jejich bratranci v Íránu, Turecku nebo Sýrii. Ostatně syrští Kurdové zcela zřetelně napodobují irácko-kurdskou cestu postupného budování předstátních struktur a chystají se nějak podílet na parcelování budoucí Sýrie.

V pondělním referendu se mohou Kurdové vyslovit pro nezávislost kurdské části Iráku

Zmíněné státy hostící na svém území kurdské komunity udělají tedy vše proti tomu, aby se iráckým Kurdům podařilos se osamostatnit. Irák hrozí, že referendum je neústavní, Turecko mluví o sankcích. Ropa z iráckého Kurdistánu, což je vnitrozemský region, musí navíc někudy proudit, buď přes Irák, nebo Turecko.

Národ bez přátel

Proti je ale i Rada bezpečnosti OSN, která v tomto smyslu vydala čerstvé prohlášení, a také Spojené státy, přední spojenec iráckých i syrských Kurdů. I Američané se obávají dopadů případné kurdské samostatnosti. Jakmile se jednou sáhne na hranice blízkovýchodních států, může to spustit lavinu dalšího narušování zdánlivých politických tabu.

Nejasná je i případná hranice uvnitř samotného Iráku. Iráčtí Kurdové si nárokují i ty oblasti, které za kurdské irácká centrální vláda nepovažuje – například mnohonárodnostní Kirkúk. I tento problém může značně rozkolísat už tak narušenou iráckou stabilitu. Kurdové jsou také obviňováni z narušování boje proti Islámskému státu, což, vzhledem k jejich dosavadním zásluhám, nepostrádá hořkou ironii.

V pondělním referendu se mohou Kurdové vyslovit pro nezávislost kurdské části Iráku

Kurdové ale ztratili víru ve svou budoucnost v rámci Iráku a Irák, Turecko ani Írán nedokázaly vyvinout dostatečný tlak, ani slíbit dostatečné ústupky, aby konání referenda zabránili.

Kurdští iráčtí představitelé tvrdí, že ani kladná odpověď většiny Kurdů v referendu nemusí vést k vyhlášení samostatnosti, ale k posílení pozice kurdské regionální vlády v jednání s Bagdádem. Na druhou stranu, umí si někdo představit, že kurdská vláda svému národu ukáže vytouženou a zatím nikdy nedosaženou národní svrchovanost - a pak ji zase schová do kapsy?

Spustit audio