Jan Jůn: Jak Britové pomalu odhalují pozadí útoku Novičokem v Salisbury

6. duben 2018

Co den, to v končícím týdnu další jakoby malé kapky do britského odhalování „nejpravděpodobněji ruského“ útoku bojovým jedem skupiny Novičok na ruského exagenta Skripala a jeho dceru.

Jak bylo naznačeno už ve středu, Britové nechali „prosáknout“, že věděli, že Novičok pochází z Ruska. Detaily měla vůdcům Evropské unie sdělit už na summitu premiérka Mayová.

Oznámení přišlo po rozhovoru televize Sky News s ředitelem protichemických armádních laboratoří v Porton Down, který se s britskou korektností nechal slyšet, že Novičok je bojová látka, jakou dokáže vyrobit jen pár státních vojenských laboratoří a že je na vládě, aby si původ zjistila i jinými prostředky.

Rusové toho využili a následovala tragikomické extempore ruského velvyslance v Londýně i v Radě bezpečnosti. Rusové dokonce požadovali, aby se mohli účastnit vyšetřování útoku, což britská delegátka Karen Pierceová vhodně přirovnala k požadavku žháře, nyní jakoby pomáhajícího hasit požár a požadujícího, aby se mohl účastnit pátrání po tom, kdo požár založil.

Mezitím se v Moskvě objevila pozoruhodná nahrávka telefonátu sestřenice Skripalové s uzdravující se Julií, ve kterém je sestřenice zprvu překvapená, že jí Julie volá, ale zároveň rozhovor už od začátku nahrává. Pak přišlo poděkování Julie občanům Salisbury a personálu nemocnice za pomoc a péči a ani slovo o návrhu Rusů, aby požádala o konzulární pomoc.

Britská delegátka v Radě bezpečnosti Karen Pierceová přirovnala Rusko ke žháři jakoby pomáhajícího hasit požár a požadujícího, aby se mohl účastnit pátrání po tom, kdo požár založil

Novičok z města Šichany na Volze

Není však divu, že se Britové ocitli pod tlakem vyjevit více zdrojů ohledně původu Novičoku. Už i proto, že se začínaly díky ruské propagandě objevovat pochybnosti a tvrzení několika tzv „užitečných idiotů“, jak omlouvače nechutných sovětských činů kdysi nazval Lenin, včetně oficiálních ruských náznaků, že Julii a Sergeje Skripala otrávili sami Britové a podobně.

Ano, nejlepší obrana je útok, a čím bláznivější, tím lépe, souhlasil by asi Berija. A o nutnosti potrestat „zrádce“, byť i za hranicemi - bez ohledů na porušení územní integrity zemí, kde pobývají - hovořil přece nedávno sám ruský prezident Putin.

Ve čtvrtek už potvrdil bývalý nejvyšší velitel nedávno zrušených protichemických bojových jednotek Hamish de Breton-Gordon, že viděl zpravodajské materiály případu a to jej „na sto procent přesvědčilo'', že šlo o ruský útok.

Dodal, že „Novičok, který potřebuje složitou laboratorní techniku, hodně peněz a expertízu“, se vyráběl ve vojenských laboratořích ve městě Šichany na Volze (a čtvrť Šichany-2 je dodnes uzavřena). „Novičok použitý v Salisbury je vojenského typu, i když hovoříme o malinkém množství čtvrtiny kalíšku na vejce na tvrdo k takovému útoku potřebném,“ dodal.

Jan Jůn

Jsme tedy o malý kousek - neb jinak to asi ohledně zpravodajských materiálů, včetně snímků z družic a podobně nejde - dál. Nechceme přece prozradit zdroje, naznačují Britové a tak nezbývá než počkat na další „kapky“ a zprávu oné mezinárodní protichemické komise (která odmítla ruskou účast) už za týden.

Nečekejme však, že budeme překvapeni - to by mohli být jen oni Leninovi „užiteční idioti“.

autor: jj
Spustit audio