Jan Klimeš: Peruánské proměny

19. prosinec 2012
Vstupte!

Jan Klimeš a redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk si všimnou proměn peruánské krajiny. Vodítkem jim budou několikaletá geomorfologická pozorování a porovnání současných a dobových fotografií. Připomenou také osobnosti autorů starých snímků.

RNDr. Jan Klimeš, Ph.D., se narodil v roce 1975 ve Zlíně. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Palackého univerzity v Olomouci a doktorát získal na katedře fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Od r. 2001 působí v Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR, kde se zabývá mapováním sesuvů ve vybraných částech Beskyd. Již během studia se zapojil do terénních výzkumů v Peru, které byly zaměřeny na sledování a mapování sesuvů v okolí Machu Picchu. V současnosti se věnuje v rámci projektu GA ČR geomorfologickému mapování a hodnocení nebezpečí, které představují povodně z ledovcových jezer pro obyvatele pohoří Cordillera Blanca (blíže viz www.sesuvy.cz).

Macu Picchu

Zítra ve Vstupte!:

Veselý kopec v letošním roce oslavil 40 let od svého otevření pro veřejnost. Jak se za tu dobu proměnil? Co dnes návštěvníkům nabízí a kde je jeho největší kouzlo? Odpověď nabízí pořad Vstupte! 20. prosince v 11 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.