Jan Košťál se živí hokejem ve druhé anglické lize. Trošku to tam řežu, směje se

Patnáct sezon odehrál v dresu hokejistů Karlových Varů Jan Košťál. Na západě Čech slavil také mistrovský titul. To už je ale v případě pětatřicetiletého útočníka minulost. Současnost je spojená v jeho případě se zemí netradiční - body za góly a přihrávky už druhý rok sbírá v anglické druhé lize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Košťál se hokejem živí v Anglii

Jan Košťál se hokejem živí v Anglii | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Dva a půl roku zpátky jsem byl bez smlouvy a trénoval jsem v Sokolově. Už mě to nebavilo, chtěl jsem hrát a vyskytla se tahle příležitost. Byl jsem za to rád a jsem tam spokojený,“ prozradil o neobvyklém angažmá Jan Košťál.

Obléká dres týmu Swindon Wildcats, klubu sídlícího zhruba hodinku jízdy od Londýna. „Máme štěstí, že je náš tým dobře zabezpečený a máme slušný zimák, jsou tam i mnohem horší. Soutěž bych přirovnal ke spodku první ligy. Zápasy proti slabším soupeřům už takovou kvalitu nemají,“ srovnává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o angažmá Jana Košťála v Anglii zjistil reportér ČRo Pavel Petr

Jak česká první liga, tak English Premier Ice Hockey League, kterou Wildcats hrají, jsou druhé nejvyšší soutěže.

Úroveň hokeje v Anglii se ale v posledních letech zvedá. „Už se nedělá tolik bodů, co se dělalo v první sezoně, co jsem přišel. Teď týmy začínají bránit a hra se mění k lepšímu. Už to není tak špatný hokej,“ říká útočník, který ve své první sezoně nasbíral ve 37 zápasech 54 bodů. Letos jich má 19 z 27 utkání.

Hokej se na ostrovech nehraje v rukavičkách. Nechybí ani souboje. Hlavní roli v nich hrají Kanaďané. „Většinou to funguje tak, že Angličan se pere s Angličanem. Cizí hráči moc nemůžou, to je takové nepsané pravidlo. Ale na mě si moc nedovolují, trošku to tam řežu,“ směje se Jan Košťál.

Diváci si hokej oblíbili. Tamní návštěvy se ale nedají s těmi v Česku přirovnat. „Kapacitu máme 1800, chodí tak 1500, což je super. V Miltonu mají úplně nový zimák. Chodí asi tři tisíce lidí. Záleží na tom, jak tým hraje,“ říká odchovanec Karlových Varů.

Do zahraničí odchází hokejisté především proto, aby vylepšili rodinný rozpočet. Anglie v tomto směru není výjimkou. Od klubu má navíc hrazené auto i bydlení, smlouva ale platí pouze na 8 měsíců.

„Přes léto se musí něco dělat. Buď se najde práce v Anglii, protože je velice dobře placená, nebo hráč dostane smlouvu od klubu a dělají se letní kempy,“ říká Jan Košťál, který má smlouvu ještě na rok, ale plánuje hrát, dokud bude fungovat zdraví.

Na nový domov si zvykla i rodina. Snad nejvíc syn. Školní docházka má ovšem přísná pravidla. „Nesmí se chybě, omlouvá jen nemoc. Jinak se platí pokuta. Měl jsem strach, jak to syn zvládne, ale je tam velice spokojený. Když jsme odjížděli na Vánoce, byl smutný, že musí jet domů,“ uzavřel povídání o hokejovém angažmá v Anglii Jan Košťál.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme