Jan Svatoš: O české divočině jsem začal přemýšlet v Africe

31. říjen 2013

Hostem v Tandemu Tamary Peckové byl režisér a fotograf Jan Svatoš. Před pár dny dokončil po téměř dvou letech film divoČINY. Filmu si ještě před jeho dokončením všimlo České filmové centrum a Institut dokumentárního filmu a zařadil ho mezi 25 nejzajímavějších dokumentárních projektů pro následující sezónu.

Nápad natočit film o české divočině vznikl v Africe, kde Jan Svatoš sbíral materiál pro oceňovaný film Afrika obscura. „Máme macešský vztah k české divočině, kážeme domorodým obyvatelům o tom, jak se chovají nečestně ke své přírodě, že střílejí slony, že střílí divoké šelmy, mají problémy s ochranou jejich přírody, ale uvědomil jsem si, že to je hodně povrchní. My v České republice jsme se s našimi velkými šelmami už dávno jednou pro vždy vypořádali,“ uvažuje Jan Svatoš, který si klade otázku, co vlastně pro Čechy znamená divočina.

Dostal jsem se na místo, kam lidská noha nevkročila

Ve filmu se objeví i nejstarší chráněné území na našem území. Žofínský prales v Novohradských horách. Založil ho hrabě Jiří František August Buquoy v roce 1838. „Smrtelník se na toto území nedostane, my jsme měli štěstí a mohli se tam vypravit na základě speciálního povolení. Provázeli nás členové pralesního týmu. Jakmile tam vstoupíte, víte, že jste na území pralesa. Když se dotknete nohou země, máte pocit, že jdete po odpružené podlaze, opravdu jako na matraci. Je tam neuvěřitelná škála zvuků. Zažili jsme padání stromu, to je zvuk jako rána z děla,“ líčí zážitky z natáčení filmu divoČINY novoměstský rodák Jan Svatoš.

A proč se film jmenuje divoČINY? „Staré divočiny nenávratně zmizely. Některé činy je ale nyní vracejí zpět. Dokážeme však žít bok po boku s vlky, medvědy nebo zubry? Dokumentární film divoČINY přibližuje úsilí lidí, kteří svůj život zasvětili ochraně po generace pronásledovaných tvorů a zkoumá, jak naše společnost vnímá divočinu jako kulturní fenomén.“

Česká televize absolventský film Jana Svatoše uvede v zimě. Jeho světová premiéra se uskuteční v sobotu 2.listopadu v Novém Městě na Moravě.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio