Jan Vávra: Pracuje justice skutečně na objednávku mafie?

23. leden 2018

„Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení,“ prohlásil premiér Babiš během debaty ve sněmovně o svém vydání do rukou spravedlnosti. A doplnil, že je stíhán na objednávku mafie, která zde kradla miliardy.

Je to samozřejmě velmi vážné obvinění a stání zástupci i policie se také hned ohradili. Pomiňme teď skutečnost, že resort spravedlnosti čtyři roky vedli zástupci hnutí ANO. Pokud s touto mimořádně závažnou skutečností nic nedělali, nedá se to kvalifikovat jinak, než že Babišovi přímí podřízení dostatečně „nemakali“. To samozřejmě znevěrohodňuje i obraz premiéra jako schopného manažera.

Uvěří tedy někdo jeho argumentaci? Zde už odpověď není tak jednoznačná. Domácí justice dokázala vygenerovat řadu případů, které její věrohodnost výrazně zpochybňují. Vzpomeňme legendárního prohlášení tehdejšího místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery o nezávislosti justice, která musí jít stranou, jde-li o budoucnost vlády.

Zapomenout nelze ani působení dua dnes již legendárních zametačů na pražském vrchním státní zastupitelství. Kolik případů dokázali zahrát do ztracena! Kdyby Roman Janoušek nesrazil v opilosti zcela nesmyslně řidičku auta, které před tím naboural, byl by stále renomovaným lobbistou.

A co ukázkové vyšetřování kauzy Opencard, které odnesli ti, kteří na nesrovnalosti sami upozornili? Pak je tu tragikomický seriál rozehraný soudkyní Královou kolem případů bývalého premiéra Nečase a jeho druhé manželky Jany.

Roman Janoušek, soud

Spravedlnost není jen abstraktní pojem

Všichni si rovněž pamatujeme nekonečný proces s Davidem Rathem, který se zdál být od počátku nepochybný. Kolika podivných nebo zcela protichůdných rozhodnutí jsme byli svědky. Kolik případů skončilo kvůli podivným procesním záležitostem nebo nekonečným tahanicím.

Nakonec nejde jen o politické kauzy - jak mohou mít dva soudy tak diametrálně odlišný názor na to, jestli se Lukáš Nečesaný pokusil někoho zavraždit?

Ačkoli zástupci justice mohou tvrdit, že jde o vysoce odborné záležitosti, kterým laik nerozumí, problém spočívá v tom, že u nás existuje stále větší rozdíl mezi rozhodováním justice a obecným chápáním spravedlnosti. To podrývá věrohodnost systému a důvěru ve spravedlnost, která je jedním z pilířů fungování demokratického systému.

Andrej Babiš samozřejmě pokračuje v tónu své permanentní volební kampaně a dál tvrdí, že přichází vymést zkorumpovaný a neschopný byrokratický aparát, který se zuby nehty brání. Za současného stavu naší justice mu to bohužel dost lidí uvěří. Justice by tedy měla začít sama pracovat na tom, aby jí populace uvěřila, že spravedlnost není jen abstraktní pojem a že se ji lze dočkat.

Andrej Babiš

Jinak budou mít takové všeobecné útoky populistů na zkorumpovanost a byrokratickou nevýkonnost demokratických institucí čím dál větší úspěch, až je nakonec zcela rozloží. A to by se nemuselo líbit ani soudcům typu Pavla Kučery.

autor: Jan Vávra
Spustit audio