Jana Masaryka na cestě do 'pekla a zpět' hraje Roden. Kaiser si užíval roli prezidenta

Filmaři natáčejí film věnovaný Janu Masarykovi a ve čtvrtek odtajnili první záběry očekávané novinky. Natáčení začalo před rokem v Bratislavě a už skončilo. Režisér Julius Ševčík do titulní role obsadil Karla Rodena. Ten přitom nedávno hrál jiného Masaryka – Tomáše Garrigua v televizním filmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Roden a režisér Julius Ševčík na představení snímku

Karel Roden a režisér Julius Ševčík na představení snímku | Zdroj: ČTK

„Masaryk si ve filmu projde cestou od ráje až do pekla a zpět. Má tedy všechny odstíny, a proto je ta postava tolik zajímavá. I proto myslím bavila Karla Rodena, který má velký herecký rejstřík a utáhne všechny polohy,“ říká režisér snímku Julius Ševčík.

Dramatický příběh diplomata a pozdějšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Jan Masaryk známý jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života má ve filmu taky svoji temnou stránku. Dokazují to první záběry z filmu. Zobrazují vášeň, drama nebo vnitřní souboj.

Němý film doplněný živou hudbou. Kapela Ufajr ozvučí slavný snímek Bílé peklo

Číst článek

Ve filmu se postupně odkrývá příběh muže, který stále žil ve stínu svého otce. Komplikovaný měl vztah také k prezidentu Edvardu Benešovi. Toho si ve filmu s chutí zahrál Oldřich Kaiser.

„Nabídku jsem rád přijal, protože prezidenta si člověk hned tak nezahraje. Navíc mě všude vozili autem jako prezidenta. S mou pověstí hrát prezidenta je něco báječného,“ říká Kaiser.

Režisér Ševčík našel v Janu Masarykovi sympatie víc než osobní. „Libí se mi na něm to, že měl velmi široký záběr, byť mu spousta věcí nešlo. Český dělník ho ale měl rád, když šel z práce s chlebem, protože měl pocit, že na rozdíl od distantního táty je lidský a má srdce. Přestože reprezentoval stát, ze kterého si dělali všichni legraci, dokázal vést rozhovory s Chamberlainem.“

V rolích dalších historických postav se objeví Jiří Vyorálek jako Konrád Henlainn nebo Robert Jašków jako Emanuel Moravec. Jednu z Masarykových přítelkyň si zahrála modelka Eva Herzigová. Koprodukční film Masaryk se natáčel u nás, na Slovensku, v Nizozemsku a v Londýně. Rozpočet měl dva miliony eur. Do kin přijde 9. března.

Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme