Jana Nečasová má vypovídat před soudem kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství

Jana Nečasová, dříve Nagyová dnes bude nejspíš vypovídat u soudu. Poprvé se tak vyjádří ke kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Podle právníka chystá obsáhlou, více než hodinovou řeč.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Rozhodně ona zcela kategoricky vylučuje, že by zneužívala Vojenské zpravodajství. Domnívá se, že tomu tak opravdu nebylo. A má pro to argumenty, které použije,“ říká právník Jany Nečasové Eduard Bruna.

Jeho klientka se prý na hlavní líčení pečlivě připravovala. Na podzim ji k soudu doprovodil její manžel, bývalý premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud pokračuje v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Kauzu shrnula reportérka Veronika Hlaváčová

Ten v kauze vystoupí jako svědek, takže do soudní síně na čtení obžaloby nemohl. Jeho manželce hrozí za údajné zneužití Vojenského zpravodajství až pětileté vězení.

„Zosnovala a usměrňovala na území hlavního města Prahy protiprávní použití zpravodajských prostředků, sledování osoby bakalářky Radky Nečasové,“ tvrdí v obžalobě státní zástupce Rostislav Bajger.

Kvůli zbavení mlčenlivosti byl v listopadu soud odročen

Tresty hrozí i dalším třem lidem - bývalým šéfům vojenské tajné služby Milanu Kovandovi a Ondreji Páleníkovi a také zpravodajci Janu Pohůnkovi.

Kvůli zbavení jejich mlčenlivosti soudkyně případ v listopadu odročila. Dnes už dokument od ministerstva obrany má, vysvětluje mluvčí resortu Petr Medek:

Z účetní se vypracovala na šéfku premiérova kabinetu. Pak přivodila jeho pád

Číst článek

„První žádost soudu se ukázala jako nedostatečná. My jsme obdrželi žádost novou na zbavení mlčenlivosti tří bývalých příslušníků Vojenského zpravodajství. Pan ministr této žádosti vyhověl, protože nebyl důvod tak neučinit."

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová už řešila kauzu loni na jaře. Ve zrychleném řízení Nečasové udělila roční podmínku a zákaz činnosti.

Proti takzvanému trestnímu příkazu ale podala obžalovaná stejně jako žalobci odpor a začalo tak běžné hlavní líčení.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

mkp, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme