Japonsko škodovkou. Dva skauti ve staré škodovce 120 dojeli do Japonska na jamboree

30. listopad 2015

14 000 kilometrů ve staré škodovce z kolínského bazaru za 53 dní ujeli Jakub Pejcal aka Boby a Aleš Cahlík aka Ali, dva skauti, kteří se rozhodli, že pojednou na jamboree (celosvětové skautské setkání) do Japonska právě tímto způsobem.

Cesta vedla přes Polsko do Pobaltí a pak napříč Ruskem. Na každé hranici a na odjezdu z každého města auto tlačili, i když neměli žádný technický problém. „Byl to takový zvyk,“ usmívají se. Věřili, že pak už nebudou muset tlačit jindy. Obávali se spíš ponorkové nemoci, ale znají se už 5 let a všechny krize zvládli. „Když se mezi námi něco stalo, během dne jsme to vyřešili. Nikdo neutekl do tajgy s tím, že už toho druhého nechce nikdy vidět…“

S Gogolem a Čechovem napříč skautským Ruskem

Přes Rusko dojeli mj. za poslechu audioknih s ruskou klasikou (Gogol, Čechov, Tolstoj) až do Vladivostoku, kde naložili auto na loď a přeplavili se do Japonska. „Dohromady jsme po cestě do Japonska navštívili 24 měst, kde nás vždy čekalo vřelé přivítání od místních skautů. Domlouvali jsme se s nimi dopředu a oni nám vždy nabídli místo k přespání a popovídali si s námi o skautingu,“ říká Boby.

03522241.png

„Byli jsme i na několika ruských skautských táborech, které se mezi sebou hodně liší. Některé oddíly jezdí do tajgy jen s nožem a zkouší přežít za pomoci lovu ryb a žab, jinde měli profesionální kuchaře, 500 dětí a obří repráky na stromech, ze kterých od rána duněli Piráti z Karibiku,“ dodává Ali.

Hirošima, Fudži a jamboree

Do Japonska dvojice přijela včas, takže kromě 3 dnů na jamboree si měli čas prohlédnout i samotné Japonsko. Navštívili hrad Himeji-jo a Hirošimu, tu těsně po akcích připomínajících 70 let od svržení atomové pumy, spali v městských parcích a pochvalují si zelenou magii japonských lesů a volné prostory tradičních japonských staveb. „Automobiloví cestovatelé z nás nebudou. Byla to super zkušenost, ale jsou i jiné věci, které chceme vyzkoušet a věnovat se jim,“ dodávají závěrem.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka