Japonsko spustilo první jaderný reaktor od havárie ve Fukušimě

V Japonsku znovu funguje jaderný reaktor. Zařízení v elektrárně Sendai inženýři zapnuli i navzdory protestům. Navíc jen několik dní poté, co si obyvatelé země připomínali 70. výročí svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. U této příležitosti totiž mnozí protestovali proti nukleárním elektrárnám, hlavně kvůli havárii ve Fukušimě před čtyřmi lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonci by raději nechali jaderné reaktory vypnuté (ilustrační foto)

Japonci by raději nechali jaderné reaktory vypnuté (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Pro naši energetiku je důležité, aby znovu začaly fungovat jaderné elektrárny, o kterých víme, že jsou bezpečné,“ řekl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Znovuuvedení reaktoru do provozu lze považovat za úspěch japonského premiéra Šinzó Abeho, který je zastáncem jaderné energetiky, a to hlavně z ekonomických důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonsko se vrací k výrobě elektřiny z jádra. Po dvou letech zahájilo spouštění prvního reaktoru elektrárny Sendai, a to i přes odpor většiny obyvatel

Hospodářské zájmy tak převážily nad odporem obyvatel a spouští se první, 30 let starý blok elektrárny Sendai, kterou v provincii Kagošima provozuje společnost Kyushu Electric Power. Elektrický proud bude vyrábět od pátku a v září pak má být spuštěn ostrý provoz.

Odpůrci jaderné energie se pokoušeli plány vlády zhatit až do poslední chvíle. V pondělí před elektrárnou Sendai demonstrovaly stovky lidí. Provozovateli a úřadům zazlívají, že nevyjasnili, jak by rychle evakuovali desítky tisíc lidí z okolí v případě podobné katastrofy, jakou byla fukušimská.

Nebezpečí zemětřesení

V okruhu 30 kilometrů kolem sendaiské elektrárny žije zhruba 220 tisíc lidí, v okruhu 50 kilometrů pak dokonce 900 tisíc. Kromě neustálého nebezpečí mohutných zemětřesení ohrožuje elektrárnu Sendai sopka Sakuradžima.

Ta je jedním z nejaktivnějších vulkánů světa a je od elektrárny vzdálena pouhých 50 kilometrů. Experti v této souvislosti upozorňují na skutečnost, že jen dvě z celkového počtu 85 zdravotnických zařízení nacházejících se v okruhu 30 kilometrů od reaktoru mají funkční evakuační plán.

Mezi demonstranty, kteří se v pondělí sešli před jadernou elektrárnou Sendai, byl i Abeho předchůdce Naoto Kan, jenž byl premiérem v době fukušimské katastrofy. Kan ještě v premiérském úřadu prodělal proměnu od zastánce jádra k jeho rozhodnému odpůrci.

Ropa a plyn z Blízkého východu

Japonsko po havárii ve Fukušimě postupně uzavřelo všech zbývajících 48 reaktorů. A i když jeden z nich, v atomové elektrárně Ōi v prefektuře Fukui, zahájil v červenci 2013 provoz, už po zhruba dvou měsících byl opět odstaven a země se tak podruhé od Fukušimy zcela ocitla bez energie z jádra.

Energetické koncerny od té doby pokrývají spotřebu elektřiny zvýšenou výrobou v tepelných elektrárnách. Kvůli tomu ale musí třetí největší ekonomika světa dovážet drahou ropu a plyn, a to hlavně z Blízkého východu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnosti jaderných elektráren mluvil Karel Bíža ze společnosti ÚJV Řež, která se zaměřuje na výzkum v oblasti jaderné energetiky

Ekonomové pak připomínají, že spuštění reaktorů přinese i mnoho pracovních míst, a to i v navazujících odvětvích.

Před fukušimskou katastrofou Japonsko krylo třetinu své spotřeby elektřiny jadernou energií. Abeho vláda nyní usiluje o pokrytí energetických potřeb země jadernou energií z 20 až 22 procent do roku 2030.

Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií nyní prověřuje ještě dalších 24 reaktorů.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Japonci by byli raději, kdyby jaderné reaktory zůstaly vypnuté. I přes rostoucí ceny elektřiny je 60 procent obyvatel proti okamžitému spuštění jaderných elektráren, zatímco 31 procent lidí je pro.

Jaderné elektrárny - Japonsko | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme