Japonský robochod

8. srpen 2012

Mechanické pomocníky „mechy“, česky snad robochody, jsme dosud znali jen ze sci-fi, komiksů nebo z počítačových her. Lidmi pilotovaní obrovští kráčející roboti v nich sváděli tvrdé souboje. Japonská firma Suidobashi Heavy Industry teď převedla tuto představu do reality.

Čtyři a půl tuny těžký a čtyři metry vysoký mobilní robot Kuratas je poháněný dvěma dieselovými agregáty. Jeho hlavním úkolem je zřejmě „budit respekt“. Pilot ho může ovládat buď na dálku pomocí chytrého telefonu nebo může sedět jako pilot v kokpitu uvnitř robota. Tady má k dispozici joystick, touchpad a ovládání pomocí gest prostřednictvím systému Kinect. Systém dokonce rozeznává, kdy se pilot směje a to je pro robota impulsem pro zničující střelbu z rychlopalné zbraně na všechno, co se v okolí vyskytuje. Robot má ale místo zbraní instalovány jen rotační vzduchovky a neškodné napodobeniny zbraní, tento zničující úsměv je pouze projevem recese konstruktéra. Autorem je svérázný umělec jménem Kogoro Kurata, z jeho jména je odvozen i název robota.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/2iZ0WuNvHr8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Na delší vzdálenosti se robot umí přepravit na kolech, která se teleskopicky vysunou. Firma Suidobashi nabízí tyto roboty na míru s různým vybavením. Robot může zajišťovat i úklidové a stavební práce, také prý může sloužit jako hasič. Cena stroje ale začíná vysoko, stojí okolo devíti set tisíc liber.

Těžko odhadovat, kdo si tohoto robota skutečně koupí a zda ho bude využívat pro nějaký praktický účel. Zatím je to především zajímavý industriálně-umělecký exponát, je to konceptuální technický mezník. Je proto docela pravděpodobné, že fanoušci ho zatím uvidí jen demonstrativně zápasit s nějakým jiným strojem při robotickém wrestlingu.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/29MD29ekoKI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroje: Popular Science, Guardian, Kuratas robot

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.