Jarmila Greplová, garantka Centra odvykání Život bez cigaret, připomene Světový den bez tabáku

1. červen 2015

31. květen je Světový den bez tabáku. Co je jeho cílem? Jsou nějaké nové argumenty proti kouření, nebo už všechno bylo vyzkoumáno a řečeno? V čem je kouření nebezpečné a proč je tak těžké s ním skončit? Jaké jsou rady a tipy při odvykání si tomuto zlozvyku?

Proměnil se pohled vědy na tabák a na cigarety? A jak kouření ovlivňují tzv. e-cigarety?

Tématem vědeckého Studia Leonardo bude tedy kouření. Michael Rozsypal si do studia pozval poradkyni pro odvykání kouření Jarmilu Greplovou.

Mgr. Jarmila Greplová absolvovala Přírodovědeckou fakulty Univerzity Karlovy v Praze (buněčnou a vývojovou biologie, se zaměřením na lékařské vědy). Pracuje jako odborná garantka Centra odvykání Život bez cigaret. Zabývá se především poradenstvím v odvykání kouření a prevencí kouření u nezletilých. Zaměřuje se zejména na efektivní přístupy v odvykání kouření a podporu motivace při odvykání.

Problematice tabáku se věnuje od roku 2006, řadu let působila v občanském sektoru pro podporu nekuřáctví u dětí i dospělých. 7 let působila v České koalici proti tabáku, 2 roky tuto organizaci řídila. V současné době působí také na 1. lékařské fakultě UK Praha. Aktivně působí jako poradce v odvykání kouření při Centru odvykání Život bez cigaret.


Spustit audio