Jaroslav Heyrovský, čtenář

13. leden 2016

Seznámit se blíže s nositelem Nobelovy ceny Jaroslavem Heyrovským bylo po dlouhou dobu možné jen díky biografii z pera jeho žáka Jiřího Koryty. Na konci loňského roku ale vydavatelství Vysoké školy chemicko-technologické vydalo svazek, který nám světoznámého chemika představí skrze jeho osobní knihovnu.

„Útlá kniha Osobní knihovna Jaroslava Heyrovského je soupisem chemikovy osobní knihovny,“ uvedla v Magazínu Leonardo Květa Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského.

Vědcova knihovna obsahuje především knihy, které souvisejí s jeho kariérou, tedy s fyzikální chemií a polarografií.

„Nenajdete tam ani beletrie, ani básně, i když ty Heyrovský také četl. Ale říkal, že tyto knihy není třeba vlastnit, protože existuje celá řada knihoven, kde si je lze půjčit,“ vysvětlila Stejskalová.

Knihy byly nejprve uloženy přímo v Heyrovského pracovně v Polarografickém ústavu na Malé Straně.

„Po Heyrovského smrti celá jeho vědecká pozůstalost čítala velké množství dokumentů, dnes je to 80 kartonážních krabic. Vše bylo nabídnuto Archivu Akademie věd, a po nějaké době se nám jeho osobní knihovna vrátila zpátky.“

Nyní je přibližně všech 300 svazků v jedné skříni v Ústavu fyzikální chemie a návštěvník, pokud chce nějakou z těchto knih ve studovně číst, má tuto možnost.

Autorem mnoha knih je sám Heyrovský, najdeme zde ale i svazky od autorů tzv. polarografické školy tuzemských i zahraničních vědců.

V knize je také samostatná kapitola o vztahu Heyrovského a Karla Čapka. „Jejich první setkání bylo už na gymnáziu, oba se narodili ve stejném roce 1890,“ dodala spoluautorka knihy.

I když se cesty obou velikánů po gymnáziu rozešly, sešly se, alespoň symbolicky, právě v knize Osobní knihovna Jaroslava Heyrovského.

Vydavatelství má samozřejmě ediční další plány. Kromě už vydaného svazku o osobní knihovně Jaroslava Ježka se uvažuje i o knihovně Mikoláše Alše, Otty Wichterleho nebo chemika Emila Votočka.

Proč se ve Švédsku vztahuje pojištění domácnosti i na rozbitý teploměr? Jaký měl Jaroslav Heyrovský vztah ke knihám? Kolik pátků třináctého se vejde do jednoho kalendářního roku? Magazín Leonardo připravila Tereza Burianová.

autor: Tereza Burianová
Spustit audio