Jazyk egyptských písařů

4. říjen 2014

Kniha egyptoložky Renaty Landgráfové, ze které se i vy můžete naučit základy klasické egyptštiny.

Egyptské hieroglyfy byly po staletí zapomenutým písmem. Od 5. století našeho letopočtu jimi už nikdo nepsal. Trvalo 1400 let, než francouzský jazykovědec Jean-François Champollion znovu odkryl jejich tajemství. Na základní výzkum egyptského písma a jazyka navázali koncem 19. století učenci tzv. berlínské školy. Především díky nim a jejich pokračovatelům máme dnes obsáhlé slovníky a rozumíme staroegyptské gramatice natolik, že mohou vznikat příručky, ze kterých se poučí nejen studenti egyptologie, ale i běžná veřejnost. Jednu z nich sepsala známá česká egyptoložka Renata Landgráfová. Pod názvem Jazyk egyptských písařů ji vydala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Kniha představuje základní přehled gramatiky klasické egyptštiny, jazyka, kterým jsou psány klasické literární texty egyptské Střední říše, ale i pozdějších období. V prvních dvou kapitolách se seznámíte s vývojem egyptského jazyka a jeho výzkumu, druhy egyptského písma a základními hieroglyfickými znaky. Gramatický přehled, který zabírá dalších 14 kapitol, doplňuje slovníček pojmů, stručný egyptsko-český slovníček, rejstřík a tématická bibliografie. Doplňkem ke knize je sešit cvičení, určených k ověření nově nabytých znalostí a jejich upevnění v paměti. V závěru sešitu najdete čtyři autentické staroegyptské texty. „Kdokoliv, komu se podaří s nimi vypořádat,“ píše Renata Landgráfová, „se může směle pustit do čtení jakýchkoliv formálnějších klasických egyptských textů.“
Tak tedy směle do toho!

Jazyk egyptských písařů

O knihu Jazyk egyptských písařů s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 26. října.

Renata Landgráfová: Jazyk egyptských písařů : Gramatika klasické egyptštiny. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2013. ISBN 978-80-7308-497-4.

Renata Landgráfová: Jazyk egyptských písařů : Cvičení. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2013. ISBN 978-80-7308-498-1.

autor: frv
Spustit audio