'Je to konec, prohráli jsme'. Zastupitelství nepodá dovolání v kauze sestry z Rumburku

Odvolací soud ji zprostil obžaloby ze šesti vražd již na konci července. Až nyní si ale zdravotní sestra Věra Marešová může s konečnou platností oddechnout. Ústecké krajské zastupitelství potvrdilo, že se neobrátí na Nejvyšší soud s dovoláním proti pravomocnému verdiktu. Jeho šéf Jan Jakovec přiznává, že takový krok by byl zbytečný. Z právního hlediska již neexistuje způsob, jak Marešovou stíhat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Krajský státní zástupce s podřízeným Františkem Stiborem, který případ dozoroval, do poslední chvíle řešil, zda dovolání podat. Nakonec ale případ uzavřeli. "Krajské státní zastupitelství ve věci stíhané paní Marešové nebude podávat dovolání ani jiný mimořádný opravný prostředek, protože na základě obsahu rozhodnutí vrchního soudu nejsou splněny zákonné podmínky pro takový postup," řekl Jakovec Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Obžaloba stavěla na posudku znalce Radka Matlacha. Pacienty podle něj zabil náhlý prudký vzestup hladiny draslíku v krvi. Látku jim do žíly měla vpravit právě Marešová. Matlachovy závěry nicméně zpochybnil posudek obhajoby a především revizní posudek. Ten konstatoval, že v případě pěti úmrtí neexistují proti Marešové žádné důkazy. U šestého panují velké pochybnosti, za za ním stála.

Už nelze argumentovat důkazy
"My jsme argumentovali možností doplnit důkazy, kritizovali jsme revizní posudek, ale tyto naše argumenty byly odmítnuty," přiznává Jakovec. V dovolání již zároveň nelze argumentovat tím, že soud podle zastupitelství hodnotil důkazy nesprávně. "Musel by tam být extrémní rozpor v hodnocení, což se ale nestalo," hodnotí Jakovec.

Výsledek ostře sledovaného případu hodnotí krajský státní zástupce jako prohru. "Prohra je v tom, že jsme nezjistili, jak tam věci probíhaly. Z hlediska trestního práva je to nicméně uzavřená věc," přiznává krajský státní zástupce.

Soudní lékař Radek Matlach | Foto: Jiří N. Jelínek

Jak již informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, k dovolání se nechystá ani Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který je jediný, kdo by do případu mohl zasáhnout. Kauza nicméně ještě bude mít soudní dohru. Krajský soud zahájil správní řízení proti znalci Matlachovi, podle něhož Marešová vraždila. Její advokátka Iva Jónová označila posudek jako "hrubě nepravdivý". Matlachovi kvůli tomu hrozí pokuta, ale i vyřazení ze seznamu soudních znalců.

Soudy zřejmě budou rozhodovat také o odškodnění pro Marešovou. Jónová uvedla, že žádost již chystají, v pondělí nicméně na dotaz, v jaké je fázi, neodpověděla. Bývalé sestře hrozilo doživotí, soud ji dvakrát poslal do vazby, kde nakonec strávila více než 400 dní. Marešová může žádat až 1500 korun za den vazby či o náhradu ušlého zisku.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme