Je to pod kontrolou Gáboríka, zapsal si Dbalý. Exšéf Homolky musel k výslechu ve výbušné kauze Bereta

Kriminalisté vyslechli bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Tentokrát ale ne ke korupčním kauzám, v nichž čelí obvinění, ale k ostře sledované kauze Bereta týkající se úniků z policejních spisů. Dbalý byl totiž podle svého zápisníku v kontaktu s jedním z obviněných, expolicistou Igorem Gáboríkem. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, k výslechu bude muset i Dbalého bývalý obhájce Roman Hošta či lobbista Ivo Rittig.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Dbalý musel na policejní služebnu kvůli kauze Bereta v první polovině července. "Mohu potvrdit, že klient byl jako svědek vyslechnut. Ve věci vypovídal," potvrdila bez dalších podrobností informaci Zpravodajského serveru Českého rozhlasu advokátka bývalého šéfa Homolky Katarína Kožiaková Oboňová.

V kauze Bereta policie po třech letech prověřování obvinila detektiva protikorupční policie Radka Holuba, bývalého policistu Igora Gáboríka a celníka Pavla Šímu. Vyšetřování bylo delegováno na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů. Holub podle policie vynášel informace z vyšetřování případů v Nemocnici Na Homolce a pražském dopravním podniku, informoval v květnu Český rozhlas. Gáboríkovi údajně prozradil, že kriminalisté plánují domovní prohlídku u tehdejšího ředitele Homolky Vladimíra Dbalého. Dbalý je stíhán za korupci, jeho případ už řeší soud. Kromě toho Holub podle policie předal Gáboríkovi i citlivé policejní dokumenty, které se týkaly vyšetřování kauzy Homolka. Detektiv Holub prý sháněl informace také v případě policejního prověřování smlouvy mezi dopravním podnikem a společností Rencar, která prodává reklamu v metru.

Měli si předávat citlivé informace
Důvod, proč si Dbalého viněného z rozsáhlé korupce v Nemocnici Na Homolce policie pozvala, je nasnadě. Další z obviněných v případu úniků, policista protikorupční policie Radek Holub měl Gáboríkovi předat citlivé policejní dokumenty týkající se vyšetřování korupce ve známé nemocnici. Stejně tak podle vyšetřovatelů Gáboríkovi vyzradil plánovanou prohlídku u Dbalého. A expolicista předal informace tehdejšímu šéfovi Homolky.

A do třetice: Gáborík je jedním z aktérů Dbalého zápisků, které představují stěžejní důkaz v kauze Homolka. Podle nich představoval bývalý policista Dbalého spojku do policejního zákulisí a pomáhal mu například ladit taktiku, když kvůli podezřelému hospodaření nemocnice podal trestní oznámení poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL).

„Meet s Davidem kolem digitalizace a přípravy na reakci na trestní oznámení Hovorky (už ho máme, podal ho obecně na řadu věcí - mělo by být pod kontrolou Gáboríka),“ zapsal si Dbalý 10. června 2010. A další zápisek z ledna: „Meet s panem Gáboríkem, se kterým domlouváme strategii na pondělní návštěvu policie.“ S Gáboríkem se měl někdejší šéf Homolky scházet i ve společnosti lobbisty Ivo Rittiga, který ostatně oba muže podle zápisníku seznámil.

Další k výslechu: Rittig či Dbalého bývalý advokát
A právě Rittig je dalším z dlouhého seznamu svědků, které chce policie podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu vyslechnout stejně jako bývalého advokáta Dbalého Romana Hoštu či podnikatele Vladimíra Sittu mladšího, jenž proti Rittigovi svědčí v kauze dopravního podniku.

Kauza Nemocnice Na Homolce je prozatím rozdělena na tři okruhy. První se týká digitalizace chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu gama nože za 140 milionů korun, z něhož se již u soudu zpovídá Dbalý, Toběrný a dalších pět lidí. Do Dbalého kapsy mělo jít 28 milionů. Druhá část kauzy se týká poradenských zakázek. Policie kvůli nim zřejmě již brzo vedle exšéfa Homolky obžaluje advokáta Davida Michala či účetní Emilii Bialešovou a další tři lidi. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun a nemocnici způsobili škodu 50 milionů korun. Dbalého, Toběrného a další tři lidi policisté ve třetí větvi kauzy obvinili letos v únoru. Případ se týká tří okruhů veřejných zakázek. Jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetí poskytování správy a vývoje aplikací.

"O takovém záměru se dozvídám až od vás," napsal Sitta na dotaz, zda ho již policie kontaktovala. Hošta na zaslanou SMS zprávu nereagoval. A mluvit o výsleších odmítlo také dozorující Vrchní státní zastupitelství v Praze. "Procesní úkony obecně nekomentujeme. Tak je tomu i v této věci," uvedla stroze pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Důvod reorganizace?
Kromě toho, že kauza Bereta sahá až do elitního protikorupčního útvaru, je mimořádně výbušná i proto, že podle mnohých stojí za policejní reorganizací a následnou vládní roztržkou. Tvrdí to například bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který kvůli reorganizaci odešel, nebo další kritik změn v policii, vicepremér Andrej Babiš (ANO).

Vedení policie minulý týden přiznalo, že reorganizace se dotkne právě vyšetřování kauzy úniků. Nová Národní centrála boje proti organizovanému zločinu vzniklá spojením protikorupčního a protimafiánského útvaru totiž případ nebude moci vyšetřovat. "Jejich proklamace, že se to nemá dotknout ničeho, byla lež," řekl k tomu Šlachta. Ministr vnitra Milan Chovanec však kontroval, že od začátku bylo jasné, že se reorganizace kauzy dotkne.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme