Je to radost, někdy i smutek a bezmoc. Pavel Křížek pomáhá zraněným zvířatům

23. srpen 2016

Pavla Křížka z Centra ochrany fauny ČR znají lidé od Dobříše po Veselí nad Lužnicí. Se svým týmem totiž vyjíždí v této oblasti zachraňovat zraněná zvířata. Ročně mají na svém kontě až 700 výjezdů a více jak polovinu zraněných zvířat dokáží vrátit zpět do přírody. Pokud je zdravotní problém větší, zůstávají handicapovaná zvířata v záchranné stanici v Hrachově na Příbramsku.

Centrum ochrany fauny ČR Pavel Křížek vymyslel, založil a dnes se v něm stará o zraněná zvířata. „Měl jsem od dětství sen, že bych chtěl mít takové nějaké zařízení, vzal jsem si to do hlavy, šel jsem si za tím a takhle to dopadlo,“ říká lakonicky. Základem ale bylo sestavit si i dobrý tým. Je to podle jeho slov namáhavé jak na čas, tak i na psychiku. „Nejen že absolvujeme stovky výjezdů, ale zároveň nám projde areálem i v rámci výukových programů na 30 tisíc lidí,“ dodává.

Pavel Křížek je původní profesí truhlář. „Od dětství jsem se ale pohyboval mezi zvířaty, z naší rodiny bylo i hodně myslivců, měli doma zvířata, jen já jsem se nepoved´, nestal jsem se myslivcem, ale byl jsem ornitologem, tak se ke mně ta zvířata taky dostala, “ říká.

O své práci říká, že je to radost, ale někdy i smutek. „Někdy je v tom i bezmoc, protože když najdete orla mořského, kterého někdo otrávil, tak má člověk zkaženou náladu,“ uvádí jeden z příkladů.

Spustit audio