Jeden z vrahů kněze se chtěl dvakrát dostat do Sýrie. Při útoku měl vypnutý bezpečnostní náramek

Jednoho ze dvou útočníků, kteří na severu Francie zavraždili kněze v kostele, už měla protiteroristická policie v evidenci, ale nebyl dosud trestaný. Muž se dvakrát pod falešnou identitou pokusil dostat do Sýrie. Oznámil to pařížský prokurátor François Molins. Totožnost druhého z atentátníků není podle něj dosud známa. Osoba, která byla při útoku zraněna, je mimo nebezpečí, dodal Molins.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté uzavřeli oblast u kostela v obci Saint-Etienne-du-Rouvray, kde útočníci podřezali kněze

Policisté uzavřeli oblast u kostela v obci Saint-Etienne-du-Rouvray, kde útočníci podřezali kněze | Zdroj: ČTK

Identifikovaný útočník se podle Molinse jmenoval Adel Kermiche a bylo mu 19 let. Muž dvakrát použil falešné doklady, aby obelstil policii a dostal se do Sýrie, dodal prokurátor.

Po druhém pokusu o odjezd do Sýrie úřady Kermiche, zadrženého v Turecku, poslaly do vazby. Tam byl až do března letošního roku.

Kermichovi poté vyšetřující soudce uložil domácí vězení a muž musel nosit elektronický náramek sledující jeho pohyb, který však býval ve všední dny od 8 ráno do 12.30 vypnutý. V té době mohl opouštět bydliště.

Atentátníci pronikli do kostela v Saint-Étienne-du-Rouvray v úterý po deváté ráno a drželi šest rukojmích: kněze, tři řádové sestry a dva farníky. Jedné z jeptišek se podařilo utéci a zalarmovat bezpečnostní složky.

Cítil se silný, říkají o zavražděném knězi. Chtěl být s věřícími až do posledního dechu

Číst článek

Policie se podle Molinse snažila s teroristy vyjednávat. O útok se nemohla pokusit kvůli nevhodné pozici rukojmích. Útočníci poté vyšli z kostela se dvěma řádovými sestrami a jednou farnicí a křičeli Alláhu akbar (bůh je veliký), dodal Molins.

„Jeden útočník měl na sobě falešný sebevražedný pás, druhý držel kuchyňský budík obalený alobalem a na zádech měl batoh s falešným výbušným zařízením. Policie je poté neutralizovala,“ řekl prokurátor.

Podle francouzských médií policisté oba útočníky zastřelili.

Mužem zadrženým v rámci vyšetřování je podle Molinse osmnáctiletý rodák z Alžírska, mladší bratr osoby, na níž je vydán mezinárodní zatykač za odjezd na syrsko-irácké pomezí.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme