Jednatřicetiletý Aleš z Čachotína prodělal mrtvici a nutně potřebuje fyzioterapeuta. Mladé rodině se ho ale nedaří sehnat

26. květen 2016
Zprávy z

Aleš Městecký z Čachotína prodělal loni na podzim mozkovou příhodu. Praskla mu cévka a život rodiny se třemi dětmi se převrátil zcela naruby. Statečná manželka Kateřina ustála nepříznivé prognózy lékařů, poskytuje svému muži každodenní péči, potřebují ale nutně fyzioterapeuta. Jednoho mají, chodí ale vždy po týdnu. Vzhledem k zhoršujícímu se stavu by ale takové služby potřebovali denně.

„Manželovi začaly srůstat kyčle, to cvičení je tak bolestivé. Čeká ho náročná operace kyčlí a achilovek, potřebuje co nejvíc cvičit, aby se to do té další operace nezhoršilo. A po té operaci, aby dostal co největší zápřah, aby prostě se to rozhýbalo,“ říká manželka Kateřina. Mluví o další operaci, na mysli má zásah gama nožem.

Čtěte také

Aleš cvičí s odborníkem jednou, maximálně dvakrát týdně, zbytek obstarává jeho žena. „Nejsou prostě lidi,“ konstatuje paní Kateřina, ale doufá, že se podaří nelehkou situaci zlepšit.

Rodina bydlí v podkroví rodinného domu v Čachotíně a každý převoz pana Aleše ven znamená volat hasiče, kteří ho snesou ze schodů. Plošinu mají dostat, ale až letos na podzim. „Jemu funguje pravá ruka, levou zdvihne, co se týká nohou, tam vůbec žádné zlepšení. Břicho trochu, že když manžela posadíme, tak se snaží se o něco držet a zpevňovat ta záda. Bohužel se to zatím moc nedaří.“

Čteme si dětské knihy

Zdravotní stav otce tří dětí pana Aleše psychicky ženě Kateřině moc nepřidá, je ale obdivuhodně statečná a odhodlaná. „Začali jsme číst dětské knížky. Manžel čte, ale nezvládne malá písmena, tak čte dětské knihy. My u něj sedíme, občas to nejde, tak je u toho sranda. To jsou takové naše pěknější chvilky,“ dodává.

Aleš by mohl i chodit

Jednatřicetiletého Aleše čekají poměrně náročné operace zkostnatělých kloubů a achilovek a pak neurochirurgický zákrok. „Půjde na gama nůž – na ozáření hlavy. Manžel by mohl i chodit,“ říká na závěr paní Kateřina.

Materiálně pomoci rodině Městeckých je možné prostřednictvím havlíčkobrodského Family pointu, finančně potom prostřednictvím Konta Bariéry.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio