Jednovská voda prý když zamrzne, ukáže obraz Panny Marie

13. srpen 2015

Jednov je malá vesnička na Prostějovsku, jejíž historie začíná až v 19. století. Mnohem starší je však úcta ke zdejší studánce, která prý léčila poutníky ještě dávno před založením obce.

Počátky obce sahají až do roku 1801. Tehdy se rozhodla vrchnost rozparcelovat původní pastviny pro panské vepře a založit zde osadu, která později dala základ dnešní obci. Ta dodnes patří správně pod sousední Suchdol.

Podle dochovaných zpráv však místo nebylo zcela liduprázdné již dávno před založením této osady. Může za to zejména úcta ke zdejší studánce, jejíž voda prý měla zázračné účinky a odpradávna sem docházeli lidé za uzdravením. I proto na dubu u studánky pověsili poutníci obraz Bolestné Panny Marie.

Počet poutníků vzrůstal i nadále, a tak se už v polovině 18. století rozhodly sestry z kláštera sv. Kláry v Olomouci vybudovat na místě pramene mariánskou kapli. Na její stavbě se podíleli také další donátoři. Mezi nimi je jmenována například pruská šlechtična von Saisner, kterou prý zdejší voda rovněž zázračně uzdravila.

Kaple byla slavnostně vysvěcena v roce 1766 a sloužila až do postavení nového kostela. Stavba byla zahájena v roce 1807, krátce po založení vesničky. Kostel se budoval tři roky. Současnou podobu pak dostal po přestavbě na počátku 20. století, kdy byla dokončena věž a nové průčelí chrámu. Samotný pramen vyvěrá pod oltářem a je vyveden mimo prostor kostela do malé kaple umístěné u cesty vpravo od lodi.

Poutníci sem docházejí i dnes, v dobách největší slávy však byl jejich počet neuvěřitelný. Například zápis farní kroniky z roku 1900 uvádí, že poutní chrám navštívilo 69 procesí v počtu 17 570 věřících. Díky tomu bohatla i samotná obec. Obyvatelé obce poskytovali návštěvníkům potřebné zázemí a ti zde nechávali dostatek prostředků pro rozvoj obce. Chrám je dnes krásně opravený, stejně jako studánka a kaple vedle ní. Kromě toho zde v roce 2005 byla nedaleko kostela vybudována Mariánská zahrada se sochou Panny Marie a papeže Jana Pavla II. V letním období se zde příležitostně konají bohoslužby, jinak místo slouží k odpočinku poutníků, turistů i náhodných návštěvníků obce.

Poutní chrám byl postaven už v roce 1810

Kostel však není jedinou pozoruhodností obce. V její horní části, při odbočce na Suchdol najdeme větrný mlýn holandského typu, postavený v polovině 17. století. V roce 1931 jej poškodila velká vichřice a od té doby už nebyl zcela obnoven. V současné době slouží jako rekreační objekt a není přístupný veřejnosti. Pozoruhodné však je, že majitelé zde vytvořili repliku původního větrného kola, které tak dává mlýnu neopakovatelný charakter.

Vraťme se však ještě je studánce. Kromě mnoha legend o zázračných uzdraveních se o zdejší vodě říká, že ukrývá obraz Panny Marie. Obecní archivní materiály uvádějí: „Posvátná voda má takovou zvláštnost, že v zimě nalitá do sklenice zmrzá jako každá jiná voda. Uprostřed ledu se totiž ukáže ozářená gloriolou milostná soška Bolestné Rodičky Boží, tyto zmrzlé obrazy jsou v každé zmrzlé sklenici stejné. Všichni se tomu úkazu diví, nikdo ho ale nedovede vysvětlit.“ Nezbývá tedy, než zkusit, zda tato zvláštnost ještě stále platí.

autor: kbz
Spustit audio