Jelenů je podle řady myslivců a lesníků na Vysočině kriticky málo

Zatímco v Brdech nebo na Karlovarsku se jeleni nekontrolovatelně množí, na Vysočině jich je podle některých lesníků zoufale málo. Jakmile se totiž stádo přesune do honiteb, kde neplatí tak přísná pravidla, je lákavým terčem myslivců. Chovatelé se teď bojí příbuzenské plemenitby, která může mít nedozírné dopady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelen dvaadvacetiterák Král lesa v NP Šumava

Jelen dvaadvacetiterák Král lesa v NP Šumava | Foto: Národní park Šumava, Marek Drha

Žďárské vrchy jsou hlavní chovatelskou oblastí jelena na Vysočině. Někde daleko za stromy se schovává asi 30hlavé stádo jelenů, laní a kolouchů.

Ředitel Lesního družstva obcí Přibyslav Jiří Svoboda má ale strach, že mu je postřílí okolní hospodáři:

„Máme trošku rozdílnou situaci jako držitelé velkých honiteb, kde je vysoká zvěř takzvaně nanormována. To znamená, že máme nějaké minimálně nanormované stavy, které musíme dodržovat. A pak je rozdíl v honitbách, kde nanormováno není a tam se zkrátka střílí zvěř do dvou věk věku bez omezení, pouze po vyjádření státní správy. Dochází k tomu, že vysoké zvěře neustále ubývá.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nízké populaci jelenů ve Žďárských vrších informovala redaktorka Hana Mikulincová

Při tak nízké populaci tak dochází k příbuzenské plemenitbě. „V našich honitbách jsou dva nebo tři dominantní jeleni, kteří jsou otci všech kolouchů. Ten problém může do budoucna nastat v kvalitě trofejí a v životaschopnosti populace,“ vysvětluje.

Problému nepomáhají ani špatní lovci, dodává svoji zkušenost dlouholetý myslivec a jednatel žďárského okresního mysliveckého spolku Oldřich Sedlář:

„Při tak nízkém stavu zvěře se s tím lesník nebo myslivec málokdy potká a nemá možnost průběru, kde by porovnal ve větším množství zvěře, který kus je nejslabší a který je nutný odlovit. To je důvod toho, proč na Žďárských vrších jeleni skomírají. Myslím si, že není daleko doba, kdy jelen odtud zmizí úplně.“

Boj jelenů v říji | Foto: Wikipedia

Podle Sedláře by pomohla změna legislativy, která by umožnila zapojit do jelení oblasti i honitby, které mají méně než tisíc hektarů lesa. „Vytvořit širší oblast, kde by se hospodařilo podle stejných chovatelských zásad,“ dodává myslivec.

Na apely řady lesníků a myslivců krajský úřad odpovídá, že zdejší populace jelenů nedosahuje ani kriticky nízkého stavu, ani tak vysokého, aby v lesích působila škodu.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme