Jeřábi popelaví v Zoo Ohrada mají po několika letech potomka

12. červen 2015

Mládě jeřábů popelavých se vylíhlo ve čtvrtek 11. června. Jde o výjimečnou událost, protože páru těchto elegantních ptáků se podařilo zahnízdit po několikaleté přestávce.

„Z toho původní páru nám uhynula samice, a když jsme přivezli novou, samec se o ni nezajímal. Dlouho trvalo, než jí přišel na chuť,“ popisuje zástupce ředitele Roman Kössl.

Problémy v partnerství jsou podle něj u zvířat docela časté. Samec jeřába popelavého, který na jih Čech přišel ze zoo v Estonsku, je jedním z příkladů. Jeho problémy se samicemi souvisely právě se životem v předchozí zahradě.

„Tím, že byl odchovaný člověkem, fixoval se člověka jako svého partnera. V době toku tokal na všechny lidi okolo, ale samice si nevšímal. Trvalo to asi čtyři roky, než jeřábi poprvé snesli vajíčka. A to samé se opakovalo teď. Nakonec to bylo zcela opačně – samice se ho snažila přesvědčit, tančila a mávala křídly, což obvykle dělá při toku samec,“ dodává Roman Kössl.

Když se jeřábí samice rozhodla převzít iniciativu, chovatelé to vnímali jako další neobvyklou, nicméně nevýznamnou epizodu v životě tohoto páru. Několik dnů nato se ale dočkali velkého překvapení. „Najednou se objevilo nepříliš upravené hnízdo a v něm dvě vejce. V době, kdy samice sedí na vejcích, pak samec velice zarputile hlídá okolí. Museli jsme dokonce zakrýt čelní stěnu výběhu, protože se snažil klovat,“ říká Roman Kössl.

V hnízdě se nachází ještě jedno vajíčko. Je tedy možné, že se mládě dočká sourozence. Jestliže bude vajíčko neoplodněné, bude si muset na bratra nebo sestru počkat do příštího roku.

Samice jeřába popelavého sedí na vejcích
Spustit audio