Jeskynní pavouk bez očí

10. srpen 2012
Monitor

Němečtí vědci objevili prvního pavouka z čeledi maloočkovití, který žádné oči nemá.

Pavouci z čeledi maloočkovití (Sparassidae) jsou rozšířeni v mírném a tropickém pásu téměř celého světa. Je známo víc než 1100 druhů, z nichž někteří dorůstají do takových rozměrů, že mohou lovit malé plazy. Nově objevený druh Sinopoda scurion k nim nepatří. Rozpětí jeho nohou dosahuje šesti centimetrů, a tělo je dlouhé pouhých 12 milimetrů. Zcela výjimečný je ale tím, že na rozdíl od všech ostatních malooček nemá vůbec žádné oči.

Slepého a bezbarvého pavouka našli biologové ze Senckenbergova výzkumného ústavu ve Frankfurtu v Laosu. Jeho domovem jsou jeskyně, do kterých nemá přístup denní světlo. Ve stejném prostředí žijí i další druhy rodu Sinopoda. Ti však mají pigment a pouze u některých z nich vědci zaznamenali redukci počtu očí, který se z obvyklých osmi oček snížil na šest, čtyři nebo dvě oči. Nově objevený druh Sinopoda scurion z Laosu tuto adaptaci na jeskynní prostředí dotáhl k dokonalosti.

Zdroj: ScienceDaily

-----

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/xBfO_ko8Ftk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio