‚Jestli chcete válku, budete ji mít.‘ Vládní síly pokračují v útoku na předměstí Damašku

Syrské vládní síly zaútočily raketami na předměstí Damašku, které mají pod kontrolou povstalci. Šlo o pokračování sobotního útoku na čtvrť Kábún, při kterém zahynulo nejméně 16 lidí. Okolí centra metropole, které drží vládní jednotky, zasáhly granáty. Oběti nebyly hlášeny, uvedla agentura Reuters. Syrští povstalci varovali, že vládní nálety a bombardování zhoršují vyhlídky na zachování příměří, které domluvilo Rusko a Turecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské vládní síly dál útočí na předměstí Damašku

Syrské vládní síly dál útočí na předměstí Damašku | Zdroj: Reuters

Nejméně tři granáty dopadly do blízkosti centra Damašku a čtvrti Kábún. Terčem byla podle svědků i luxusní čtvrť Tidžara. Syrská vláda se zatím k přetrvávajícím střetům v hlavním městě nevyjádřila.

Povstalecké skupiny podporované Tureckem, které se zúčastnily dvou kol jednání v kazašské metropoli Astaně, podle Reuters uvedly, že jim vládní síly vnucují válku, přestože by daly přednost míru, a že si vyhrazují právo odpovědět na palbu vládních sil.

Z Aleppa za dva dny uteklo 50 000 lidí. Kerry vyzval Damašek k 'troše slitování'

Číst článek

„To, co se děje, ničí vyhlídky na politické řešení a dává revolučním silám právo otevřeně odpovědět na každý útok od režimu a jeho spojenců," uvedla skupina, která si říká Vojenská delegace revoluce.

Povstalci podepsali koncem loňského roku křehké příměří v naději, že to ukončí bombardování civilistů, upozornil Muhammad Allúš, který vedl delegaci rebelů v Astaně. „Jestli chcete znovu válčit, budeme i my, jestli se vrátíte k míru, i my se vrátíme,“ vzkázal do Damašku.

V sobotu přišlo o život nejméně 16 lidí při palbě raketometů syrské armády, která zasáhla hřbitov v povstalecké čtvrti severovýchodně od Damašku. Uvedla to exilová Syrská organizace pro lidská práva, která situaci v zemi sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů. Další tři civilisté byli zabiti při náletu vládního letectva na povstalci ovládané předměstí Homsu.

V Ženevě se připravují mezinárodní rozhovory k situaci v Sýrii. Konat se mají 23. února.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme