Jezero Vostok zatím bez života

31. říjen 2012

První analýzy neodhalily stopy po životě ve vodách antarktického jezera, ukrytého po miliony let pod ledovcovou masou.

Antarktické jezero Vostok se nachází v těsném sousedství stejnojmenné ruské polární stanice. Od povrchu ledovce dělí jeho hladinu více než tři a půl kilometru. V dokonalé izolaci od okolního světa zůstává jezero asi 35 milionů let. Vědce vzrušuje otázka, zda se ve vodách jezera nedochovaly dávné formy mikroskopického života. Ruská vrtná souprava prorazila ledovcový krunýř 5. února 2012. Aby se zabránilo kontaminaci jezera vrtnou kapalinou, byl vrták okamžitě vytažen. Tlak v jezeře stísněném masami ledu nahnal vodu do vrtu až do výšky 40 metrů. Tam voda zmrzla a jezero opět uzavřela. Část této ledové zátky obsahující vodu z jezera Vostok byla odvrtána a vyzvednuta na povrch k dalšímu zkoumání.

Logo

Na 12. Evropském workshopu o astrobiologii konaném ve Stockholmu referoval Sergej Bulat z Petrohradského ústavu jaderné fyziky o prvních výsledcích analýz. Voda získaná rozmražením vzorku z ledové zátky obsahovala buňky bakterií. V průměru deset na každý mililitr. Analýzy DNA prokázaly, že jde čtyři různé druhy mikrobů. K jásotu však není důvod. Vzorek byl kontaminovaný vrtnou kapalinou a v té už předtím vědci našli tři ze čtveřice bakterie odhalených ve vrtu. Čtvrtá bakterie byla pro vědce nová. Pochází snad z jezera, kde přežila miliony let izolace od okolního světa? Detailnější výzkum metabolických aktivit neznámé bakterie odhalil že dokáže získávat energii odbouráváním uhlovodíků obsažených ve vrtné kapalině. Jde zřejmě o druh bakterie, který se životu ve vrtné kapalině nově přizpůsobil. Z vod jezera Vostok zcela jistě nepochází.

První výsledky výzkumu vod antarktického jezera jsou zcela jistě zklamáním pro všechny, kdo se těšili na hojné exotické formy vostockého mikrobiálního života. Biologové doufali, že jim vlastnosti těchto mikrobů naznačí, jaké organismy bychom mohli nalézt například pod ledem pokrývajícím Jupiterův měsíc Europa.

Podledovcový radarový snímek jezera Vostok

Sergej Bulat nicméně zdůraznil, že na závěry je ještě brzy. V prosinci 2012 se pustí ruští vědci opět do vrtání ledu. Doufají, že se jim podaří odebrat vzorky nekontaminované vrtnou kapalinou. Pokud nějaké bakterie pod ledem skutečně žijí, budou jejich počty extrémně nízké. Jejich nález v relativně málo objemných vzorcích se proto zdá jen málo pravděpodobný.

Pokusy prozkoumat jezera ukrytá hluboko pod antarktickými ledovci probíhají i na amerických a britských polárních základnách. Britové se provrtávají k jezeru Ellsworth a jejich vybavení dovolí odebrat nejen vzorky vody, ale také vzorky sedimentů ze dna jezera. Ty považují vědci pro pátrání po mikroorganismech za mnohem nadějnější. Rusové zatím odběr vzorků ze dna Vostoku neplánují. Američtí vědci pokračují úspěšně ve vrtání ledu nad jezerem Whillans.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.