Jídlo ovlivňuje dětské IQ
Osmileté děti, které se na počátku života zdravě stravovaly, mají lehce vyšší IQ než ty, které si pravidelně dopřávaly „junk food“. Dokazuje to studie vedená australskými vědci.
První dva roky života jsou obdobím, kdy se mozek intenzivně vyvíjí. Dřívější studie naznačily, že strava, kterou je dítě krmeno po narození, může tento vývoj ovlivnit. Tým australských a britských vědců se nyní zaměřil na vztah mezi stravováním na počátku života a inteligenčním kvocientem v době kolem osmých narozenin dítěte. U více než 7000 dětí vědci sledovali, jak jedí ve věku šesti měsíců, patnácti měsíců a dvou let. Získaná data pak porovnali s výsledky IQ testů pro osmileté děti.
Ty, které byly ve věku šesti měsíců kojeny a ve věku patnácti měsíců a dvou let pravidelně dostávaly zdravé jídlo obsahující luštěniny, ovoce, zeleninu a sýry měly IQ o jeden až dva body vyšší. Děti, jejichž strava v jakémkoli věku pravidelně obsahovala „junk food“ jako sladkosti, limonády a chipsy, měly IQ naopak o jeden až dva body nižší. Smíšené výsledky vědci zaznamenali u tradiční domácí stravy, které obsahovala maso, vařenou zeleninu a domácí moučníky. Ve věku šesti měsíců měla pozitivní vliv spojený s vyšším IQ, který však ve věku patnácti a čtyřiadvaceti měsíců vymizel. Podobné to bylo u hotové dětské stravy, která v šesti a patnácti měsících působila negativně, ale ve čtyřiadvaceti měsících měla naopak pozitivní vliv.
Rozdíl jednoho až dvou bodů IQ není nijak velký. Studie však přinesla jeden z vůbec nejsilnějších důkazů o tom, že stravování dítěte během prvních dvou let jeho života významně ovlivňuje jeho budoucí IQ.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.