Jihlavská zoo otevírá asijský pavilon, představí v něm i nový přírůstek

Nový asijský pavilon je další chloubou jihlavské zoologické zahrady. Právě dnes se slavnostně otevírá. Jde o předposlední z pěti pavilonů, ze kterých každý představuje jeden z kontinentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový asijský pavilon v Zoo Jihlava

Nový asijský pavilon v Zoo Jihlava | Foto: Daniel Zach

„Giboni jsou jedni z nejhlasitějších obyvatel naší zahrady. Hlavně až budou venku, budou určitě slyšet na celou Jihlavu. Samci mají nápadné volání, takové trylkování, které ani nepřipomíná opici.“

Mluvčí jihlavské zoologické zahrady Martin Maláč ukazuje nový domov gibonů. Ve dvoupatrovém asijském pavilonu se jich zabydlelo sedm.

„Určitě budou mít tendence držet se nahoře, protože jsou to stromoví lidoopi. Ale protože naši giboni jsou strašně zvědaví, budou se spíš držet tam, kde budou návštěvníci,“ říká mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí jihlavské zoo Martin Maláč provádí novým asijským pavilonem a představuje jeho obyvatele

Pohybovat se giboni mohou po bambusech a provazech, které mají připomínat liány. Na ty jsou zvyklí z jihovýchodní Asie, odkud pocházejí.

Do jejich kůže se u vstupu do pavilonu mohou převtělit i návštěvníci. Na stropě jsou totiž zavěšená lana. „Každý si na tom může vyzkoušet ne nějaké přeskakování, ale jak je vůbec náročné viset za ruce na laně. A giboni se takhle pohybují po celý den,“ podotýká Maláč.

V podzemním patře našly svůj domov babirusy. Indonéská prasata, která nejdříve děsí drsnou vizáží se zahnutými zuby prorůstajícími z hlavy. Martin Maláč hladí Kendariho. Stejně jako samička Johanka je babirosí sameček k lidem překvapivě přátelský.

„Rádi se před lidmi předvádějí, rozhodně to nejsou zvířata, která by byla někde schovaná a nebyla vidět,“ upozorňuje Maláč.

Naopak hodně plachý je poslední zástupce asijského kontinentu s tajemným názvem ovíječ skvrnitý neboli cibetka. Je to noční zvíře, proto je u její expozice šero a osvětluje ji modré světlo.

Malá samička přijela do Jihlavy z plzeňské zoologické zahrady. Patří k druhu, který jí semena kávovníku a tráví je na nejdražší kávu na světě – cibetkovou.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme