Jihlavský zimáček v Bělorusku. Delegace z východu přijela na exkurzi a chce podobné haly ve své zemi

21. březen 2018
Zprávy z

Jihlavský zimáček, sportovní hala v Telči. To jsou prototypy malých hal, ve které je možné jak bruslit, tak hrát na nižší úrovni hokej. V Bělorusku chtějí stavět podobné haly, a proto se tamní šéf hokeje Semyon Schapyro přijel podívat do Jihlavy.

Pět tisíc běloruských dětí se věnuje hokeji. Tamní administrativa chce jejich počet zvýšit. V současnosti stojí v celé zemi 36 hokejových stadionů, dalších dvacet se chystají postavit. Vzorem má být právě jihlavská malá hala nebo stadion v Telči.

„V našich menších městech, kde bydlí čtyřicet nebo padesát tisíc obyvatel, aby měly děti možnosti hrát a trénovat,“ řekl Českému rozhlasu Semyon Schapyro.

Složitá stavba

Co zajímalo běloruskou delegaci v Jihlavě, bylo mimo jiné technické řešení stadionu a jeho urbanistické umístění. „Z jedné strany máme budovu, z druhé park, z třetí další zimní stadion,“ přibližoval jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Technologie jihlavského zimáčku stála asi 16 milionů korun, což je zhruba 600 tisíc €. „Chtějí rozšířit hokej více mezi děti, chtějí, aby ho hrály,“ dodal Ščerban.

„V naší zemi je asi 36 stadionů. Některé jsou státní, některé soukromé,“ dodal Semyon Schapyro. „Soukromé struktury mají velký zájem na tom, abychom jim pomáhali na výstavbě těch stadionů.“

Běloruský hokej dal o sobě vědět na olympiádě v Salt Like City v roce 2002, kde tým skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

autoři: mik , daz
Spustit audio