Jihočeši mají o kotlíkové dotace stále velký zájem. Na stovky lidí peníze nezbydou

1. duben 2018

Přes 3400 žádostí o kotlíkovou dotaci přišlo od října na krajský úřad v Českých Budějovicích. Už pět měsíců po spuštění druhé výzvy musel úřad jejich příjem zastavit.

Na podporu výměny starých kotlů má vyčleněných 294 milionů korun. A už teď ví, že se na všechny žadatele nedostane.

Nejvíc žádostí přišlo z Táborska a Českobudějovicka. Nejméně z Českokrumlovska a Prachaticka.

Lidé na výměnu starého kotle můžou získat až 120 tisíc korun. Pokud bydlí v takzvané prioritní obci, kde bylo naměřeno větší množství škodlivin v ovzduší, tak ještě navíc dostanou 7500 korun.

Ne všichni, kteří chtějí kotel vyměnit, dotaci dostanou. V žádostech se totiž vyskytují chyby, například chybí revizní zprávy pro kotle instalované po roce 2016. „Dalším aspektem byla třeba nedostatečná fotodokumentace. My vyžadujeme opravdu průkazné napojení na otopnou soustavu a komín a žadatelé, kteří zdroj již vyměnili a zlikvidovali a špatně ho nafotili, potom nebylo schopni doložit odpovídající fotodokumentaci,“ vysvětluje Vanda Pánková z oddělení evropské integrace krajského úřadu.

Pokud úředníci najdou v žádosti chybu, vyzvou jejího předkladatele k odstranění. V případě, že ji odstranit není možné, žádost vyřadí. Tím se zvyšuje šance těch, kteří jsou v pořadníku dál.

Přesto řádově stovky žádostí skončí v takzvaném zásobníku a budou čekat, zda ministerstvo Jihočeskému kraji pošle nějaké peníze navíc.

Už teď je podle Vandy Pánkové jasné, že ministerstvo životního prostředí připraví i třetí výzvu. Pro Jihočeský kraj v ní bude na výměnu starých kotlů zase 300 milionů korun.

Lidem, kteří by chtěli peníze využít, ale radí zatím počkat. „I ve druhém kle došlo ke změnám oproti prvnímu kolo, tak aby se žadatelům nestalo, že kotel vymění a pak na dotaci nedosáhnou třeba z důvodu nepodporovatelnosti konkrétního zdroje tepla nebo zkrácení zpětné uznatelnosti,“ dodává.

Těm, kdo o dotace požádali na podzim, kotel už vyměnili a úřadu doložili všechny potřebné dokumenty, začíná Jihočeský kraj dotace postupně proplácet. Druhé kolo kotlíkových dotací musí krajský úřad uzavřít do konce roku 2019.

autor: hoch
Spustit audio