Jihočeští farmáři sklidí menší cibuli. Bude ale vonět stejně dobře

14. září 2017

Zemědělci nejsou spokojení s úrodou cibule. Tento týden vyjeli na pole s kombajny a začali ji sklízet. Hodně zeleniny se ale letos do uskladňovacích hal vůbec nedostane. O drobnou cibuli nemá nikdo zájem, a tak zůstane na poli.

„Vidíte, že je malá. V době, kdy jsme potřebovali vlhko, tak nebyla vláha, a to se odrazí na sklizni. V průměru máme jednu třetinu proti loňskému roku,“ ukazuje farmář Vratislav Miklas.

Za traktorem u třídičky pracuje Lenka Miklasová. Zde se přebírají kameny a poškozená zelenina. „Menší cibule sama od sebe propadne, větší jde do kombajnu. Velkých cibulí, kterých bylo v minulých letech víc, je málo, ale střední cibule bude dost.

Cibule při sklizni krásně voní a ani to, že je letos menší, její kvalitu neovlivní. „Naopak máme vypozorováno, že menší cibule má větší trvanlivost,“ dodává Lenka Miklasová.

Farmáři za hodinu na poli dokáží naplnit menší valník. Zelenina pak putuje do uskladňovací haly, odkud jde na další třídění a nakonec pytlování. Vytříděné malé cibulky skončí v kompostu, ty větší a střední se dostanou k zákazníkům.

Sklizeň cibule v jižních Čechách
Spustit audio