Jiří Pehe: Sociální demokracie tápe na hraně rozkolu

21. únor 2018

Česká strana sociálně demokratická se několik dní po přerušení svého sjezdu zdá být stejně nejednotná jako před ním.

Nový předseda strany Jan Hamáček i nový první místopředseda strany Jiří Zimola sice dostali mandát vyjednávat s hnutím ANO o případné podpoře ČSSD pro vládu vedenou ANO, ale mají, obrazně řečeno, pod nohama pohyblivé písky.

Už na sjezdu se jménem části senátorů za ČSSD vymezil ostře proti vstupu do vlády vedené hnutím ANO předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. Přimlouval se za to, aby ČSSD odešla do opozice, kde by se dle jeho názoru mohla pokusit o ozdravění lépe než ve vládě. Sjezd ale nakonec odhlasoval, že noví lídři mohou s hnutím ANO jednat o případné účasti ČSSD ve vládě, nebo o podpoře pro menšinovou vládu ANO.

Jenže v mlhavě definovaném mandátu se skrývá nejedna nástraha. Hamáčkovi i Zimolovi, zdá se, by účast ve vládě vedené ANO příliš nevadila, a to možná dokonce i za předpokladu, že by v jejím čele stál trestně stíhaný Babiš, i když zejména Hamáček tuto variantu spíše vylučuje.

Nic jiného mu ostatně zatím nezbývá, protože nemalý počet významných politiků z řad ČSSD nadále trvá na tom, že by strana neměla být ve vládě s trestně stíhaným politikem.

Jiří Zimola a Jan Hamáček na 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové

Větším problémem pro Hamáčka a Zimolu je, že širší vedení ČSSD není jednotné ani v otázce, zda podpořit menšinovou vládu vedenou trestně stíhaným politikem, na níž by se ČSSD přímo nepodílela.

Získat zpět důvěru

Vážné pnutí ve straně tak může vyvolat nejen případná dohoda tandemu Hamáček-Zimola s hnutím ANO na účasti ve vládě vedené Babišem, ale i dohoda s hnutím ANO na podpoře pro menšinovou vládu vedenou Babišem bez přímé účasti ČSSD.

Problémem pro nové stranické lídry je i skutečnost, že nespokojenost s vyjednáváním o vládě s ANO sdílí část sociálnědemokratických senátorů s částí poslaneckého klubu ČSSD. Kupříkladu exministr zahraničí a volební lídr ČSSD před podzimními volbami Lubomír Zaorálek reagoval na případnou vládní spolupráci s ANO velmi skepticky.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD

Bývalý předseda strany Bohuslav Sobotka sice na otázky médií, zda by on a další poslanci za ČSSD respektovali případnou dohodu nového vedení s ANO na účasti ve vládě, reagoval diplomaticky tak, že ČSSD je demokratická strana, a že poslanecký klub by tudíž respektoval stranické rozhodnutí, jenže někteří další poslanci za ČSSD v otázce spolupráce s ANO tak disciplinovaní jako Sobotka podle svých vyjádření být nemusejí.

Navíc je otázkou, co by se stalo v poslaneckém klubu, kdyby se senátorský začal bouřit proti případné dohodě s ANO. ČSSD sice plánuje, že by takovou dohodu nechala posvětit ve vnitrostranickém referendu, jenže pokud by byl výsledek těsný a dál se proti ní bouřily části senátorských a poslaneckých klubů ČSSD, může paradoxně spíše přispět k možnému rozkolu ve straně, než k tomu, že by se členská základna i funkcionáři pevně semkli za novým vedením.

Jiří Pehe

ČSSD tak může doplatit na to, že místo toho, aby na sjezdu řešila příčiny svého neúspěchu ve volbách a hledala nový směr, pojala sjezd a volbu nových stranických šéfů jako jakési předběžné referendum o spolupráci s Babišem.

Pokud se takovou spolupráci nakonec nepodaří vyjednat, může už být pozdě na přesvědčování veřejnosti, že ČSSD se chce změnit a získat zpět větší důvěru voličů.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio