Jižní Tyrolsko dokončilo spouštění DAB+, chystá se vypínání VKV

23. srpen 2017

Přechod na DAB+ v Jižním Tyrolsku a ukončení vysílání v pásmu VKV do budoucna ušetří významně náklady na distribuci signálu.

Přechod na digitální vysílání DAB+ v Jižním Tyrolsku (severní Itálie), oblasti označované také jako Südtirol, případně Alto Adige, je dokončen. Území už je v tuto chvíli plně pokryto touto distribucí signálu a region se může začít pomalu připravovat na vypínání analogové distribuce v pásmu velmi krátkých vln (VKV). Switch off by měl začít ještě do konce letošního roku, jak potvrdil Georg Plattner, generální ředitel Rundfunk-Anstalt Südtirol (RAS).

Přechod na DAB+ v Jižním Tyrolsku a ukončení vysílání v pásmu VKV do budoucna ušetří významně náklady na distribuci signálu. Nebude nutné, aby vedle sebe fungovaly dvě technologie. Penetrace DAB+ přijímačů v regionu je již dostatečná. RAS prozatím nespecifikoval, kterých oblastí se bude vypínání VKV týkat jako první, nicméně půjde o revoluční krok. S takzvaným switch off analogového signálu má prozatím zkušenost pouze Norsko, které dokončí tento krok do konce letošního roku.

autor: lukpo
Spustit audio