Jmenujete se Jiří nebo Jiřina? Můžete mít své místo v muzeu vedle Bartošky nebo Bohdalové

24. duben 2017

Chcete být v muzeu vedle Jiřího Bartošky nebo Jiřiny Bohdalové? Stačí být nositelem jména Jiří nebo Jiřina a vydat se na městskou věž do Jirkova. Tohle město má své jméno – ať už v původní německé nebo nynější české verzi opravdu odvozené od jména Georg, Jiří. A jirkovští tu na počest jména založili i muzeum Jiříků a Jiřin.

Šestipatrová věž v centru Jirkova je přímo nabitá předměty, které i s věnováním zapůjčili nebo darovali slavní Jiříci i Jiřiny.

Můžete obdivovat šáteček Jiřiny Bohdalové, který mívala při natáčení legendárního Televarieté, brýle Jiřího Bartošky, papuče Jiřího Mádla, expozici divadla Semafor pánů Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, lyže skokanů Jiřího Rašky a Jiřího Parmy nebo golfovou hůl Jiřího Korna a desítky dalších předmětů.

Zeď Jirků a Jiřin

Sbírka exponátů se každoročně rozrůstá. Například herec Jiří Langmajer sem zapůjčil svou cenu Thálie, dirigent Jiří Bělohlávek jednu ze svých taktovek, olympijský medailista kanoista Jiří Prskavec dres a ode dneška (24. 4. 2017) obohatila sbírku textařka Jiřina Fikejzová knihou a cédéčkem.

Mimochodem – tahle úžasná dáma, rodačka z Lomu u Mostu, před pár dny (13. 4.) oslavila 90. narozeniny.

Ve společnosti slavných Jiří a Jiřin se může ocitnout i docela neznámý nositel tohoto jména. Můžete se tu totiž vyfotografovat a foto bude na zdi v nejvyšším – vyhlídkovém patře městské věže. A dalším bonusem je právě ta mimořádná vyhlídka na město Jirkov a jeho okolí.

Spustit audio